Застопориха един от асансьорите в НДК, председателят на ДАМНТ Горновски мълчи за състоянието на другите пет 

 

Собственикът на завода „Изамет” в Дупница Илия Златанов: Съоръженията газят над 17 от изискванията по стандарт

 

Един от шестте чисто нови асансьори в сградата на НДК, която приема важни европейски политици в момента, е извън строя. Той е затворен и не функционира. Това обявиха от администрацията на НДК за вестник „Вяра”.

Илия Златанов
Петър Горновски

45 млн. лв. бяха хвърлени за тоталния ремонт на Двореца на културата в София, но въпреки това проблемите са налице.

Както „Вяра” първи информира, и шестте асансьора в НДК са опасни за живота и здравето на хората, категоричен беше главният секретар на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, Илия Златанов, собственик на завода в Дупница „Изамет”.

Валентин Маринков
Валентин Чиликов

Издадената документация за тяхната изправност е фалшива, подчерта още той.

На въпрос на журналисти „Недопустимо е да се пускат асансьори, които са с неправилна документация, нали така?“ председателят на ДАМТН Петър Горновски потвърди „Да, така е“. Той си изми ръцете с изявлението, че асансьорите са пуснати от колежка, допуснала това поради незнание и неподготвеност.

„Не, не е вземала пари, не е вземала подкуп”, каза Горновски и уточни, че въпросната служителка на ДАМНТ е получила за гафа най-лекото наказание – забележка. Въпросът е защо при този скандал, който набира скорост, провинилият се минава между капките? Както и какво правят незнаещи хора в агенцията?

Горновски така и не разкри какво е истинското състояние на асансьорите в НДК, но пък закопа всички български производители с апела да се купуват асансьори от чужди производители.

„Ние в България да затворим и да чакаме помощи ли?”, питат се от асансьорния бранш и добавят: „Как Горновски говори за оправени документи на асансьорите, как се оправят документи, без да са спазени изискванията? Той бяга от отговора, като насочва вниманието към обществената поръчка? А как се правят обществените поръчки в агенцията? На дневен ред сега са проблемите с язовири, проблемите с асансьори, какво още трябва да стане? Какво следва?”

Председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков е категоричен, че не само в НДК положението е трагично. По думите му 80% от асансьорите в България не покриват условията за безопасност. Повечето са на възраст 30-60, а има и съоръжения на близо 90 години.

Трябва ли някой европолитик да пропадне, за да се размърдаме?

През 2006 година 2-годишно дете остана без пръсти в асансьора. Малчуганът паднал на пода, пръстчетата му попаднали между вратата и прага на кабината и били откъснати от съоръжението. Асансьорите не са снабдени с допълнителни устройства за сигурност, каквито изискват новите европейски изисквания и стандарти. Заедно с тази кабинна врата трябва да се постави и щит под кабината, за да не може човек, когато е заседнал и излиза, вместо да скочи на площадката, да падне в шахтата. На редици асансьори няма устройство за контрол на товара и те могат да полетят надолу при претоварване.

Асансьорите в жилищните блокове нито добре се поддържат, нито се ремонтират своевременно. Няколко жени бяха тежко ранени в столицата след инциденти, а през 2014 година даже имаше и смъртен случай. „А как да се поддържат и ремонтират с кухи фирми?”, питат хората. От ДАМНТ отказват да съобщят какъв е рискът при експлоатация на асансьорите в НДК.

„Проблемът е най-вече в агенцията. Воювам от години с ръководството. Както с предшествениците, така и със сегашния председател Петър Горновски и секретаря му Валентин Чиликов. Още през месец септември изразих тревогата си пред Горновски и Чиликов, че асансьорите в НДК, които се монтират в момента, не отговарят на ЕN81-20/50. Не получих задоволителен отговор. Беше ми казано, че са с редовни документи и извършен краен контрол. Считам, че това не е истина. Тези асансьори не отговарят на 15 изисквания по ЕN81-20/50 и на две условия на посочените стандарти – ЕN81-1 и наредбата за съответствие на съществуващите изисквания, а именно, първо, липсата на сертификат за електромагнитна съвместимост на ел. управлението и липса на сертификат на носещи ремъци, производство на „Мегадийн“. В случая има 3 нарушения, за които ще потърсим отговорност. Кой е извършил краен контрол? Кой е издал декларация ЕО? Кой ги е регистрирал с тези неизправности? Считам шестте монтирани съоръжения за опасни както за здравето, така и за живота на ползвателите им“, каза Златанов.

Проверка на вестник „Вяра“ установи, че асансьорите са огромни – с капацитет за 10-12 души. Те катерят 11 етажа и ако действително са неизправни, могат да се стоварят в подземията със страшна сила от около 30 м височина. Процедурата за изпитване е твърде сложна, но се цели да се докаже, че асансьорът е изчислен и произведен правилно, предпазните устройства са изправни.

Източници на вестник „Вяра” съобщиха, че проверката е направена от инспектор Мария Влахова от регионален отдел на Инспекция за държавен технически надзор „Западна централна България – София“. Тя е преглеждала документите и самите асансьори. Влахова е парафирала чрез документите, че те отговарят на законовите изисквания. От Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, твърдят, че ДАМТН оставят удостоверения и лицензи за поддръжки и технически надзор на СПО (съоръжения с повишена опасност) на фирми без персонал.