Областният управител Ирена Соколова и сурвакари от Долна Секирна посрещнаха журналисти от цяла Европа пред НИМ

Ирена Соколова и сурвакарите от Долна Секирна

 

С традиционните пита, сол и мед от сурвакарската група от брезнишкото село Долна Секирна посрещнаха акредитираните европейски медии и други гости в Националния исторически музей. Това стана след тържествена церемония в Народния театър, даваща официален старт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 г., на която и губернаторът на Перник Ирена Соколова беше гост. Сурвакарите от Пернишко приветстваха топ журналистите, сред които имаше представители на медиите BBC, CNА, CBC, Reuters, Bloomberg, The Economist, EuroNews и още много други от цяла Европа.

Двадесетте маскирани мъже изпълниха обредни танци в мистично единство на ритъм, звук и багри, облечени в автентичните за този район костюми и ликове.

„Неслучайно сурвакари посрещат официалните гости в деня на старта на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Така е свързано първото председателство за страната ни и символиката на обичая Сурва, насочена към подготвяне за ново начало, изпълнено с просперитет, здраве и успехи и прогонване на злите сили”, сподели Ирена Соколова.