Община Сапарева баня спечели 3000 лв. за провеждането на фестивала „Мома пее, гора се люлее”, кметът Калин Гелев: Наша мисия е да предаваме културното наследство на поколенията

Калин Гелев

 

Община Сапарева баня спечели проект по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС 2018”, съобщиха от администрацията на кмета Калин Гелев.

Проектът е свързан с популяризиране на фолклорното богатство, бит и култура на община Сапарева баня, като част от културно-историческото наследство на България и Европа. Партньор на общината е НЧ „От извора – 2013”, град Сапарева баня. С осигурените средства от проекта ще бъдат организирани част от дейностите по провеждане на Международния фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее”. Това ще бъде 4-тото издание на фестивала, като през 2018 г. той ще премине под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Мотото на предстоящия в края на месец май фестивал ще бъде: „Това е България”.
Конкурсът за финансиране на малки проекти бе обявен от Националното сдружение на общините в Република България в рамките на договор с Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки отделен проект е 3 000 лв. „Общината ни е притегателен център за посещение на туристи от различни националности. Смея да кажа, че за тях всички мероприятия и празници, свързани с българските традиции и с пресъздаване на обичаите ни, представляват голям интерес. С реализирането на тази прекрасна инициатива отново ще покажем, че общината ни има принос и е част не само от културно-историческото наследство на страната ни, но и на Европа като цяло. Това е и една от мисиите, които следваме – да съхраним и предадем това наследство на бъдещите поколения”, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Той пожела и тази година фестивалът да бъде толкова успешен и изпълнен с позитивни емоции за участниците и зрителите.