Медици протестираха в защита на общинската болница в Дупница, доц. Недин: Ако съкратя персонал, ще се закрият отделения, фонд „Работна заплатата” скача с 15 000 лв.

 

Общинската болница подготвя документи за кандидатстване за втория транш от заема, изтеглените нови 500 000 лв. са за разплащане на стари задължения
Медици от общинската болница в Дупница излязоха на протест пред сградата на лечебното заведение. Доц. Димитър Недин, който е временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница, посочи, че цените на клиничните пътеки не са променяни от години. „Сега например трябва да увеличим минималната работна заплата, изчисляваме, че фонд „Работна заплата“ ще скочи с около 15 000 лв., цените на лекарствата също се менят, ток, вода, всичко това трябва да се плаща“, коментира доц. Недин.

По отношение на поставените изисквания към лечебното заведение в Дупница за съкращения, доц. Недин заяви, че работят на минимума и няма какво да съкращават. „Ако съкратиш нещо от медицинския персонал, това значи закриване на отделения“, допълни управителят на общинската болница.
Според него, за да просъществуват общинските болници, първо трябва да се променят цените на клиничните пътеки и да се отделят целеви средства за покриване на стари задължения, защото те са голямо бреме. Общинската болница подготвя документи за кандидатстване за втория транш от заема. „Дарик” припомня, че миналата година бяха изтеглени 500 000 лв., а през януари трябва да бъдат изтеглени още толкова за разплащане на стари задължения.
Протестът на медиците в Дупница беше подкрепен от изключително малко граждани.

Същевременно стана ясно, че Министерството на здравеопазването (МЗ) ще отпусне 28,5 млн. лева за дейности, извършвани от общинските болници през 2018 г. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството. Средствата се предоставят по реда на методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ; дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза и др. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, което е над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.