Баку готов да газифицира България със свои пари

 

Целта е увеличаване на азерските доставки през бъдещите връзки с Турция и Гърция

 

Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за своя сметка България. Това обяви президентът на страната Илхам Алиев след среща в българския премиер Бойко Борисов, който в понеделник пристигна в Баку на двудневно посещение, придружаван от редица министри.

Българският министър-председател допълни, че на ресорните министри е разпоредено да проучат възможностите за газифициране. Целта явно е увеличаване на доставките на азерски газ у нас, каквито разговори неведнъж са водени. Още през 2014 г. Баку прояви интерес към разширяването на газовата ни мрежа и хранилището в Чирен, а година по-късно Борисов и Алиев обсъдиха в София възможността страната ни да стане транзитьор на азерски газ до Европа чрез плановете си за хъба “Балкан”.

От 2020 г. страната ни трябва да започне да внася 1 млрд. куб. м газ от азерското каспийско находище “Шах Дениз ІІ” като това ще става през газовата връзка на страната в Гърция, чийто реален строеж се очаква да тръгне в края на юни 2018 г.

Борисов сега коментира, че договорените един милиард кубични метра азерски газ е най-евтиният и ще може да се използва за социални пакети за бедните домакинства. Което според него ще се реши и екологичния проблем с мръсния въздух.

Той припомни, че едва 3 процента от територията на България е газифицирана, като в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища. Затова, според него, България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични. Борисов отбеляза, че близо 90 на сто от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

“Много обич има между нашите два народа, хубавото е, че до този момент с президента Алиев – каквото сме се разбрали, всичко се е случило. Директната въздушна връзка Баку-София ще е много голяма крачка да работят бизнесът и туризмът. Но това е завършена задача, вече ще имаме нова и се надявам президентът да разпореди към СОКАР. Проучихме вашия опит в газоразпределителните мрежи, които изграждане и в Грузия, и на други места”, каза Борисов.

Той допълни, че се очаква се тази година, освен старта на строежа на интерконектора с Гърция, и да се финализират и преговорите за газовата връзка с Турция. Разговори за този интерконектор се водят от години, но досега нищо конкретно не е била договорено.

Алиев посочи, че главното, което обединява двете страни, са приятелските отношения, но има и много общи интереси в областта на икономиката и енергетиката. С Борисов двамата са обсъдили и европредседателството на страната ни, както и перспективите пред транспортния жп коридор, изграден със съдействието на Азербайджан, който е най-краткият път през България до Европа.

В делегацията, придружаваща Борисов, са министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, които ще имат пленарни сесии с колегите си в своите области.