България е сред страните в ЕС със сравнително ниски разходи за болнични

България е сред държавите в Европейския съюз със сравнително нисък дял на разходите за платен отпуск по болест, сочат данни на Евростат за 2014 г., обявени преди дни.

Разходите за платен болничен средно в съюза през 2014 г. са представлявали 3.6% от общите разходи за социална защита в държавите членки, включително помощи за увреждания, безработица и т.н.

На този фон делът на болничните в България е под 3%, става ясно от данните. По-малко средства за този вид социална защита отделят в Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Естония, Унгария, Франция, Чехия, Великобритания, Дания и Словакия.

Други 16 държави обаче отчитат по-висок дял на разходите за платен отпуск по болест. Най-много средства по това перо отделят в Кипър, Германия, Холандия и Люксембург.

Общо в ЕС за болнични през 2014 г. на работниците са платени 138 млрд. евро (1% от БВП на съюза).

В България по това перо са отишли 183 млн. евро, става ясно от данните на Евростат. От тях обаче се вижда, че у нас се отчита сериозен ръст на този вид разходи през последните години.

През 2010 г. за платени болнични на работещите у нас са похарчени 160 млн. евро, през 2014 г. – 183 млн. евро, а през 2015 г., за когато са последните данни на европейската статистика, тези средства нарастват още – до 210 млн. евро.

Заради ръста на средствата през есента на 2017 г. правителството на ГЕРБ направи опит да ореже част от обезщетението на работниците за отпуск по болест, като предложи за първите три дни от болничния лист, които се плащат от работодателя, служителят да получава 50% от осигурителния си доход, а не 70%.

Обявената тогава цел беше да се спрат злоупотребите с болничните.

Заради отпор от страна на синдикатите и работещите мярката отпадна.

Въпреки че поемането от страна на работодателя на първите три дни на болничния бе въведено през 2010 г. като временна мярка в кризата, оттогава насам тя не е отменена. Преди това работодателят плащаше 100% за първия ден от отпуска по болест, а НОИ поемаше 80% до оздравяването.