Бившият олимпиец Любомир Тосков запълва дупките пред община Самоков

Любомир Тосков

Лошото състояние на пътищата е заради липсата на пари, коментира кметът Владимир Георгиев по повод сигнал, че граждани сами правят ремонтите, и се закани: Ще видим колко ще издържи

 

72-годишният бивш олимпийски състезател Любомир Тосков сам запълва дупките пред община Самоков. Половината си живот прекарва на ските – по състезания и лагери. Бивш състезател от ЦСКА “Септемврийско знаме”. Той е участвал на олимпиадата през 1976 г. в Инсбрук. След като се пенсионира, работи като строител. И сред хората от Самоков е познат с ремонти. Но на улиците и чешмите в града, и то за негова сметка. Любомир не запълва само дупки. Той се е погрижил и за символа на Самоков – Голямата чешма. Поправил е и стълбите на поликлиниката.  Кметът на Самоков Владимир Георгиев коментира, че бившият олимпийски състезател прави всичко за доброто на града.  “Продължавам, докато мога, докато съм жив”, казва Любомир. Той призовава младите да бъдат също активни и да обръщат внимание на нещата около себе си, защото твърди, че в тях е бъдещето.

Владимир Георгиев

В същото време градоначалникът на Самоков заяви, че основният проблем е липсата на пари в общините за ремонти на пътищата, всяка година поставяме този въпрос пред държавните органи. Това обяви кметът на Самоков Владимир Георгиев, който е и член на Управителния съвет на Сдружението на общините. Повод за участието в предаването на кмета Владимир Георгиев бе сигнал на зрител, показващ как със собствени средства и сили е ремонтирал опасни дупки на пътя в управляваната от кмета Георгиев община Самоков. „Плати си данъците, плати си всички пътни такси и си направи сам, ако не искаш да си потрошиш колата и да си счупиш краката“, пише в сигнала си самоковецът. В случая се касае за една дупка, която излезе точно преди една седмица, но гражданинът е реагирал по-бързо отколкото общината, категоричен бе Георгиев. На въпроса запълнена ли е вече дупката, кметът Георгиев отговори, че тя е запълнена от гражданина, но той ще види по начина, по който е направена въпросната дупка, колко време ще издържи. При нас е много по-особен случаят, тъй като предвид зимния сезон и снега, който вали, трябва да избере подходящо време. Но ще наблюдаваме технологията, по която е направена, и ще видим какъв ще е резултатът, продължи кметът. Наша отговорност е да поддържаме пътищата в рамките на града и селата, но най-тежко е положението извън населените места, коментира Георгиев. Информация за опасни пътища идва от цялата страна и най-често е за пътищата към селата, уточни кметът Георгиев. Той посочи като основна причина за лошото състояние на пътищата липсата на пари. Средствата, които държавата отпуска на общините за ремонт на пътищата, са крайно недостатъчни, категоричен бе кметът. Като член на Управителния съвет на Сдружението на общините Георгиев посочи, че по техни данни около 12 000 км пътища са в критично състояние. Той уточни, че от Сдружението непрекъснато се водят разговори с регионалния министър, че средствата за ремонт на пътищата са крайно недостатъчни. Става въпрос за пътища, които не са асфалтирани през последните 30 години, не са реновирани или по някакъв начин да бъдат укрепени и се получава така, че те лека-полека се компрометират, уточни кметът Георгиев. Той подчерта, че възможностите на общините да увеличат парите за ремонт на пътищата са крайно ограничени, тъй като средствата се набират от данъци, от данъци върху превозните средства, които не могат да бъдат увеличавани до безкрайност. А в същото време цената на ремонтите непрекъснато расте.

Гледайте видео по-долу

https://www.vbox7.com/play:5a86b4f1d7