Добрев: Изпълнява ли Йончева поръчка на чужди служби?

Делян Добрев показа снимка на Елена Йончева с неин сътрудник, за когото твърди, че е лежал в затвора в Испания

 Не работя за чужди служби, Борисов трябва да знае, отговори му депутатката от БСП

 

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев контраатакува Елена Йончева и я попита дали изпълнява поръчка на бизнесмени и дори на чужди служби по линия на енергетиката.

Моята битка не е срещу г-н Добрев, заяви Елена Йончева

Преди дни народната представителката от БСП излезе с нови обвинения – че свързани с него фирми са спечелили 50 млн. от обществени поръчки в Хасково. Тя призова прокуратурата да започне разследване и обяви, че ще предостави документи. Добрев категорично отрече да е замесен в Кумгейт 2 и вчера от своя страна извади папка с документация. В ефира на bTV той попита задочно Йончева: „Тя изпълнява ли поръчки на трима бизнесмени в Хасково, които са превзели хасковския кмет и той вече не е кмет на ГЕРБ? Един от тези бизнесмени стои на стола на кмета, включително физически – кметът стои на конферентната маса и в присъствието на двамата се викат общински служители и им се поставят задачи”.

Не стана ясно кой е бизнесменът, но ексминистърът каза, че става дума за човек, близък до Иван Стаматов, с когото градоначалникът Добри Беливанов беше на екскурзия в чужбина.

Добрев не спря дотук и попита още: „Г-жа Йончева служител ли е на определени служби в България и в чужбина? Изпълнява ли поръчка на български или чужди служби за дискредитирането ми заради енергийни проекти, които има опасения, че не могат да се случат, ако аз съм председател на енергийната комисия в парламента?”

Той извади и снимки от предизборната кампания на БСП в Хасково. На тях се вижда млад мъж, който бил „постоянен придружител” на Елена Йончева по време на проявите.

„Знае ли, че този господин има присъда в Испания и, доколкото знам, е излежавал присъда за измами? Какво е вършил през предизборната кампания – за кой контингент е отговарял този господин?”, попита Добрев. По думите му мъжът няколко пъти си е сменял името и последното било Борис Архондев. Той показа и имения, в които, по думите му, Йончева е живяла по време на кампанията. Според „Капитал” тези имоти са на банкера Цветан Василев.

„Има фиксация на г-жа Йончева върху мен. Ако напишете „Елена Йончева” в Гугъл и превключите на „Изображения”, половината снимки ще са мои”, коментира Добрев и подчерта, че тя си прави пиар с тези “жалки” обвинения, а няма до момента и един законопроект.

Самата Елена Йончева отказа да се включи по телефона и да отговори на въпросите, които Делян Добрев й зададе.

Добрев допълни, че „Еко Традекс Груп”, в която миноритарно участие има съпругът на първата му братовчедка – Даниел Гаргов, е започнала сериозната си дейност с обществена поръчка още преди идването на ГЕРБ на власт – за реконструкция на сметище за 10 млн. лв. през 2006 г. в Смолян, с кмет Дора Янкова (днес – депутат от БСП). В последствие има и друг договор със същата община през 2009 г.

На този фон в Хасково „Еко Традекс Груп” имала няколко загубени големи търга в Хасково през последните години, а спечелените били след изтеглянето на кадрите на ГЕРБ от общината.

Гаргов, който по смисъла на закона не е свързано с мен лице, подчерта Добрев, има и 1/3 участие в друга фирма – „Форуком”, която е дала кредит на баща ми за изграждането на завод за пелети, отговори той на друго нейно обвинение.

Депутатът подчерта, че кредитът е с 8% лихва, всичко построено и цялото останало имущество са гаранция и на този етап родителите му не могат даже да покриват главницата по задължението.

„Вие като теглите кредит да правите бизнес, къде отивате – при приятел да ви даде пари или в банка, където имате познат”, обясни решението заемът да е именно от „Форуком”, а не от друга финансова институция Делян Добрев.

Накрая той подчерта, че родителите му са потънали в заеми, а той самият живее под наем.

„Не работя за български, нито за чужди служби, премиерът Борисов би трябвало да има такава информация“, така Елена Йончева отговори на обвиненията на Делян Добрев

“Не знам за кои трима бизнесмени говори. Ако смята, че има нещо нередно в общината, че продължава тази корупционна схема, която се практикуваше доскоро, да внесе сигнал и да даде публичност. Моята битка не е срещу г-н Добрев, а срещу тази система, която е направена. Ако той има някаква информация, че подобни схеми продължават със същите и други фирми, нека каже за какво става въпрос“, каза още Йончева на брифинг на левицата вчера.

„За пореден път станахме свидетели как български политик, народен представител, вместо да даде отговор на резонно поставените въпроси, интересуващи българското общество, които са на вниманието на българската прокуратура, опита по един недостоен начин да отклони общественото внимание с изключително погрешна посока“, добави пък колегата й Атанас Зафиров.