Атанас Камбитов

Всеки наемател, който е настанен, но вече не отговаря на критериите, ще трябва да освободи жилището, категоричен е градоначалникът

Всички незаконни строежи в ромската махала на Благоевград, в района под зоопарка, ще бъдат съборени. Акцията ще се проведе през април-май, заяви кметът Атанас Камбитов. Всички, които останат без покрив над главите, си отговарят на изискванията, ще получат общински жилища. В момента има свободни близо 100 апартамента. В началото на октомври миналата година започна строежът на три блока със 172 жилища за социално слаби хора в града. Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж” и е на стойност 9 506 000 лева. В тази цена се включват не само строително-монтажните работи, но и оборудването. Апартаментите ще бъдат направени до ключ, а не само в груб строеж. „Без да броим новите жилища, където ще настаним млади семейства, разполагаме с 580 други. В момента се прави пълна инвентаризация на общинските жилища. Всеки наемател, който е настанен, но вече не отговаря на критериите, ще трябва да освободи жилището. Много от апартаментите са в окаяно състояние, предстои да ги ремонтираме. Ще променим наредбата, не може само да се ползват жилищата, без да имат ангажименти наемателите”, коментира градоначалникът.

Ще бъдат въведени нови правила за наемателите, за да се гарантира, че общинските апартаменти наистина се ползват от хора в нужда, които отговарят на новите критерии. Занапред няма да се позволява безнаказано да се унищожава общинското имущество. Който руши, който не си плаща дълъг период от време наема, който не си праща децата на училище, който е започнал да получава добри доходи, няма да има право на социално жилище”, каза още Камбитов.