Делото срещу бившия кмет на Трън Станислав Николов буксува!

Станислав Николов

Майката на ударения от джипа му Ивайло готви протест пред НС

Някой отгоре помага на Николов, заседанията на съда се провалят вече 4 месеца, категорична е Анита Гълъбова

 

Повече от две години вече делото срещу екскмета на Трън Станислав Николов за ударено с джип дете буксува. През 2015 г. тогавашният първолак Ивайло Стоянов бе ударен от кметското возило край училището в приграничния общински център. Детето минало зад автобус, когато било пометено от задницата на джипа “Фолксваген Туарег” на кмета. Според експертизи по делото скоростта на кмета била между 16 и 20 км/ч. Веднага след това бившият вече градоначалник Станислав Николов се отърва от правосъдие, защото делото бе прекратено с мотива, че детето само се е блъснало в джипа на кмета. След скандал, писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и служебна проверка делото бе възложено на прокуратурата в Перник. Николов бе даден на съд за това, че е причинил по непредпазливост тежка и средна телесна повреда на момчето. Ивайло е с половин черен дроб и без далак след катастрофата. Сега той вече е добре, но цял живот ще трябва да спазва диета и да внимава с физическите натоварвания.

Вече две години и два месеца обаче семейството на детето чака справедливост, но присъда срещу бившия кмет така и няма. Заради това майката на момчето се готви за протест пред парламента.


Анита Гълъбова

“Няма да чакам справедливост за сина ми! Ще си я взема пред парламента. Заседанията на съда се провалят вече 4 месеца. Приемам отлагането на присъдата като целенасочен психологически тормоз към мен като родител на пострадало дете”, е категорична изстрадалата майка.

Според нея всички експертизи дотук сочат, че шофьорът е виновен. “Въпреки това се допусна 4-та експертиза. На 9 февруари е следващото заседание, което сигурно ще се отложи по ред причини”, споделя майката. Анита Гълъбова е готова, ако скоро няма присъда, да събере родителите на деца, жертви и пострадали при катастрофи, които са “обезверени и съсипани”. “Инцидентът със сина ми се превърна в политическа игра, но аз няма да участвам. Някой отгоре помага на бившия кмет. Знам кой е, ще го помоля да спре. Ще се обърна към високопоставени личности да се намесят, както преди 1 година”, решена е Гълъбова.

Преди старта на процеса на 23 юни м.г. Николов се оттегли от кметския пост. Той бе номинация на ГЕРБ. “Разочаровах се от поведението на кмета пред медиите, в което не видях никаква съпричастност”, коментира през 2016 г. случая премиерът Бойко Борисов.

От юни м.г. досега са проведени над 5 заседания. От съда в Трън обясниха, че делото се отлага заради допустими по закон искания на защитата. Последното заседание на 12 януари се е отложило, тъй като едно от вещите лица е било заето по друго дело във Варненския апелативен съд.