Al-Masdar news: Доставените оръжия за сирийските кюрди са фитил за Четвърта световна война

 

САЩ предали на въоръженото кюрдско опълчение в Сирия партида преносими ЗРК, съобщи ливанската агенция Al-Masdar news. Това станало с отделно „секретно споразумение”. Зенитните комплекси са доставени миналата седмица в региона на Африн в сирийската провинция Алепо и са предоставени на Отрядите за народна самоотбрана (YPG), които влизат в бойното крило на Сирийските демократични сили (SDF).

Според запитани от ИА REX експерти, доставката на тези ПЗРК рязко променят оперативната обстановка в страната. Ако отрядите на YPG започнат да свалят турски самолети, то турците могат да започнат да свалят американски. След това за никакво мирно уреждане на ситуацията в Сирия не може да става и дума, войната ще се води до победен край. По същество доставката на ПЗРК за кюрдите е фитил за Четвърта световна война.

ИА REX напомня, че турският вицепремиер Бекир Боздаг вече обвини САЩ в създаване на „армия от терористи” в Северна Сирия”. Боздаг отбелязал, че действията на Вашингтон в Сирия „са несъвместими с приятелството, съюзничеството и стратегическото партньорство с Турция”. Според него, САЩ „си играят с огъня”, оказвайки помощ на сирийските кюрди.

 

Снимка

С тези ракети за никакво мирно уреждане на ситуацията в Сирия не може да става и дума, пише медията