Георги Вуков с 2 изстрела повали 200 кг глиган в Доспей

С 10 диви прасета приключи сезонът за Трета ловна дружинка от самоковското село, Георги Прасков отстреля грамаден вълк

Ловната дружинка от самоковското село Доспей закри подобаващо ловния сезон. Един от най-опитните ловци от селото  Георги Вуков успя да повали с два изстрела най-големия 200-килограмов глиган, удрян в последните години.

Като цяло за добрата слука допринесоха и авджиите Иван Димов, Димитър и Георги Аврамови, Димитър и Георги Гергинови, Георги Прасков, Александър Ласкин, Петър Яръмов, Цветан Мишков и Павел Шенов. За успеха доспейските ловци са благодарни и на добре обучените кучета, които са от различни породи – българско гонче, барак, руска пегая, плотхаунд, които винаги са техни незаменими помощници в лова.

Голямото прасе е повалено точно в 10 часа в съботния ден в местността Леви рид над землището в село Доспей. Кучетата надушили следите на прасето и го подгонили. По този начин дивото животно попаднало точно срещу дулото на ловеца Георги Вуков. „Прасето е най-голямото, което сме отстрелвали през сезона. Тежи около 200 килограма, а двете му бивни са дълги по 24 сантиметра”, похвалиха се авджиите. „Това е поредният голям успех за групата. Общо с 10-ина диви прасета затворихме ловния сезон”. С последния трофей на ловната дружинка в социалната мрежа се похвали Иван Димов. 7 януари също бе щастлив ден за доспейските ловци. На редовен групов лов за дива свиня ловецът Георги Прасков отстреля на пусията си едър вълк с два изстрела. Стрелецът ловувал в този ден с полуавтомат „Хуглу” и стрелял по вълка с две бренекета, като и с двата изстрела е имал попадения в сивия звяр. Ловната слука е щастлива и за гонача Димитър Аврамов, защото ловното му куче Пирин от породата българско гонче е главният виновник за вълчата слука, като е гонило страшния хищник към пусията на стрелеца. Смелото гонче, известно като отличен свинар, е на възраст 3,6 г. и е производство на председателя на Клуб „Българско гонче” Митю Точев. Вълкът е 45 кг и в стомаха му са намерени части от изядено диво прасе.
Ловците от ловната Трета дружина – с. Доспей е празнувала до късно успешните слуки за сезон 2017 г. и за в бъдеще пожелават на всички свои колеги такива вълчи и свински слуки и незабравими ловни мигове.