Със 17 повалени глигана за 2017 година се отчете Жаблянската ловна дружинка, 5 паднаха на Коледа, 5 се изплъзнаха за ЧНГ

 

Три удариха строителният предприемач Александър Мирчев и  синът му Владислав, другите отидоха на сметката на шефа на социални дейности в община Земен Чавдар Димитров

Бебе пъдпъдък кряка на главата на земеделския производител Иван Христов от Перник

Жаблянската ловна дружинка от едноименното земенско село удари 17 глигана за 2017 година.

С най-точен мерник винаги се е славил председателят Йордан Митов, който гръмна 180-килограмово прасе със зъби от 23 сантиметра. Шефът на социални дейности в община Земен Чавдар Димитров пък се отчете с улов от два глигана от по 80 килограма.

Най-големият късмет спохожда авджиите по време на излета в Риша планина навръх Коледа. За нула време 18-те ловджии отстреляха 5 прасета наведнъж. Две повали и строителният работник Александър Мирчев, а петото падна на мушката на сина му Владислав Мирчев.

Престрелката падна в местността Широки дол край село Пещера. Бизнесменът, бивш лидер на ГЕРБ, Иван Христов зорко следеше за спазването на инструкциите. За да няма инциденти, Христов беше викач, останалите стояха на пусия.

По традиция ловците от жаблянската дружина наобиколиха повалените прасета за снимки. Дружинката почти всяка събота излиза на лов и винаги има слука.

След богатия улов, при последния излет за 2017 година на 30 декември 5 прасета пък успяха да им се измъкнат. Другарите обаче честно си признаха, че нямат ловен трофей и на снимките за спомен от излета развяха жълта фланелка.

Случва се, но традицията трябва да се спазва. Нека през новата 2018 година има слука и късмет във всичко, пожела Росен Димитров.

През новата година дружинката се сдоби с талисман. Бебе пъдпъдък кацна в дланите на Иван Христов. Горкото мъниче останало само в гнездо. Кучето го намерило. Ловците не го изяли, а Иван Христов даже го занесъл у дома.

„Кряка ми на главата цял ден”, каза Иван Христов.

Това не е случайно.

„Дружината закупи електронни хранилки, а Христов цяла година храни всички животни в балкана – диви прасете, гълъби, пъдпъдъци, язовци, сърни, елени… всички са на хранилка при Христов. Той е земеделски производител №1 в Югозапада и се грижи за 1500 дка с посеви”, сподели Йордан Митов.

Миналата година Христов гостува в Брюксел на Европейския парламент по покана на еврокомисаря Мария Габриел. От трибуната той не спести на евродепутатите истината за несгодите, които търпи българският производител.

„Получаваме най-ниските субсидии в Европа, коригирайте тази несправедливост”, обявил той.