Просещите и бездомниците в Дупница се увеличават, говорителят на полицията Катя Табачка: Хванати са трима, окрали възрастни хора в района на храма „Св. Георги”

В градинката срещу храма „Св. Георги Победоносец” често може да се видят скитници, запалили огън.

 

Пиян заплашвал почиващи си в градинката, глобен е 200 лв.

 

Протягащите ръка за милостиня около черквите в Дупница по празниците се увеличават. Нараства и броят на хората, останали без подслон. Около катедралния храм „Св. Георги Победоносец” почти постоянно има и просещи, и бездомни. Някои от тях пият алкохол, други дишат лепило, палят огньове и т.н. Колко са просяците и бездомните в града, попитахме в Областната дирекция на МВР-Кюстендил.

Просещите около църквите по празниците в Дупница се увеличават.

„Просещите лица в Дупница са главно в двора на храма „Св. Георги“ и когато те са извършители на противозаконни деяния или нарушават обществения ред, служители на РУ реагират според конкретния случай – правени са им полицейски разпореждания (устни и писмени в случаите, когато са палили отпадъци и това е създавало рискове от пожари). Служителите на полицията са в контакт с храмовите служители, за да могат незабавно да реагират, ако се смущават миряните”, отговори говорителят на полицията в областта Катя Табачка.

Катя Табачка

Отговорът на въпроса какво наказание предвижда законът за хората, които просят, проституират и т.н. и има ли санкционирани, е:

„Когато просещите са непълнолетни лица, с тях и семействата им работи инспекторът от Детската педагогическа стая, уведомяват се социалните служби, компетентни да окажат закрила.

За миналата година има образувани 3 досъдебни производства срещу лица, извършили кражби от възрастни хора в градинката.

Миналата седмица е санкциониран пълнолетен гражданин, който в нетрезво състояние е заплашвал почиващи си в градинката, съставен му е акт по УБДХ, съдът му е наложил глоба от 200 лв.”, обясни Катя Табачка.