Останки от древна сграда от II-VI век сл. Хр. изровиха изпод ремонтирания парк „Галерията” в Кюстендил

Археологическите находки ще останат като постоянна експозиция в парк "Галерията"

Арх. Юлий Фърков: Перистилен двор от Антична Пауталия е обграден с колони, гордост е за всеки един град в света

Останки от перистилен двор от Антична Пауталия, датиран първоначално от периода II-VI век след Христа, откриха строителите, които реновират парк “Галерията” в центъра на Кюстендил. Находката попада под водно огледало и на стълбището към самия комплекс.

Арх. Юлий Фърков

“Това е фрагмент от голяма жилищна или обществена сграда, представляващ перистилен двор – вътрешен, на две нива, обграден с колони, между две улици. Става дума за монументална антична архитектура и късноантични преправки, от периода II-VI век след Христа, има два строителни периода. Откритата находка се е намирала вътре в крепостта на Антична Пауталия. Самата крепостна стена минава под галерията на Майстора и именно от там започва тази сграда. Строителните дейности не са спрени, но този фрагмент ще се запази. Тъй като находката е в центъра на националния резерват, ще се открият и други такива фрагмети. Още преди повече от 40 години на мястото на сегашния фонтан бяха направени разкопки на това място от доц. Людмила Слокоска в периода 1966/1972 година и се знае какво има още. При брезичките има антична улица, крепостна стена, говорим за архитектура, гордост за всеки един град в света”, сподели арх. Юлий Фърков.

Създаден е екип, който ще проучи в детайли терена на археологическата находка. Има идея древният пауталийски двор, както и други археологически находки отпреди време край галерията да останат като постоянна експозиция, нещо като “прозорец към древността” и да се впишат като част от алеите и орнаментиката на парк “Галерията”.