25 уникални фотоса и групата от Батановци пренесоха духа на Сурва в парламента, Цвета Караянчева: Дано изгоните злото от тук 

Откриването на изложбата в Народното събрание

 

Кметът Церовска: Изложбата е част от проявите, които предхождат 27-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, което тази година ще бъде на 26, 27 и 28 януари

ЮЗУ студентката Илина Джелепова: Не съм професионален фотограф, но обичам да снимам сурвакари

25 уникални фотоса красят кулоарите на Народното събрание, като творбите на 17 фотографи и сурвакари от град Батановци създадоха празнична атмосфера. Експозиция от този характер се открива за първи път в парламента.

Никола Чапкънов край две от снимките

Цвета Караянчева не скри, че за нея е огромно удоволствие да посрещне „Духът на Сурва“ и изрази надежда колоритната сурвакарска група от град Батановци, която е на посещение в Народното събрание, да прогони злите сили и да донесе мир, хармония и благоденствие. „В тези 25 фотоса, които са разположени, ще се потопим в традицията, в хармонията и красотата и сякаш ще бъдем в творбите на Радичков.

Илина Джелепова край своята снимка

Тези снимки ще ни помогнат да осмислим колко е богато нашето културно наследство, ще осмислим колко сме големи и колко сме важни, и какво можем да покажем на съвременна Европа в председателството, в което се намираме в момента. Надявам се с тези сурвакари тук да изгоним лошотията и тази година да бъде много успешна, много щастлива и здрава“, сподели Караянчева.

На официалното събитие присъства кметът на Перник д-р Вяра Церовска. Тя благодари за възможността да представи фотографиите, запечатали уникални емоции от празника в Перник – столицата на маскарадните игри. „В края на всеки първи месец в годината градът ни приютява таланти от различни краища  по време на  Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”. Това е празник за семейството, за града, за страната. Една духовна традиция, която  се  предава от поколение на поколение и която се съпреживява от всички  местни, гости и участници.  Усещането, че ти си част от един голям мащабен проект, който представя  България пред света, е неповторимо“, заяви Вяра Церовска.  Тя допълни, че изложбата е част от проявите, които предхождат 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, което тази година ще бъде на 26, 27 и 28 януари.  „Сурва” е едно от най-колоритните и по мащаби, и по зрелище събития в България и на Балканския полуостров. Това e най-авторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски, припомни пернишкият градоначалник.

Успяхме да разговаряме с двама от участниците в изложбата. Илина Джелепова е от най-младите фотографи, чиято творба е включена в експозицията. Тя е първокурсинчка в ЮЗУ и следва социална психология. „Аз не съм професионален фотограф, но обичам, макар и като любител, да снимам сурвакари, предавайки своето лично отношение, своето чувство, своето вълнение чрез снимката. Просто така съм видяла лично аз феста и се радвам, че съм успяла”, сподели младото момиче.

Столичанинът Николай Чапкънов пък от години снима участниците в дните на маскарада. Защото за него Сурва наистина е магия и всяка година фестивалът го мами като магнит. Тази година обаче за пръв път е предоставил свои творби за изложбата. Три невероятни снимки, които наистина са уловили чудото на празника! А както каза самият той, една снимка е звук, светлина, емоция, които явно е успял да хване, а сега и да предаде на хората, които се наслаждават на неговите творби. А вчера те се радваха на изключителен интерес.

Бюлюбашията на батановските сурвакари Радослав Петров, чиито чанове огласиха кулоарите на парламента, пък пожела здраве

Групата от Батановци е една от най-големите в Пернишка област.