Показните убийства у нас: Висока престъпност или разчистване на сметки?

 

10% от българите вярват, че с разстрелите се опитва да се дестабилизира държавата

 

Новата 2018 година започна с няколко неприятни и кървави новини.

В първите дни на януари страната бе разтърсена от кървавото шесторно убийство в Нови Искър, а на 8 януари беше застрелян бизнесменът Петър Христов.

Няколко дни по-късно в болницата почина началникът на отдел “Фискален контрол” в НАП Ивайло Цветков, който бе прострелян на 18 декември до оградата на Фармацевтичния факултет в центъра на София.

Тези и още няколко случая накараха мнозина да се запитат: Защо се завърнаха показните убийства у нас? Точно с този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея гласуваха точно 1929 души.

Над половината от нашите читатели – 53% смятат, че причината за последните убийства е високото ниво на престъпността, което не може да бъде преборено от държавата.

Други 26% пък смятат, че зад убийствата стои на първо място разчистване на сметка, а такава практика съществува от години.

Всеки десети обаче (10%) съзрява в последните убийства опит да се клати стабилността в държавата по време на Европредседателството, което започна в началото на годината.

За едва 9% от читателите случаите от началото на годината не са нещо невиждано, а такива убийства има винаги въпреки усилията на органите на реда.

1% от анкетираните пък посочват, че убийствата са дело по-скоро на балканския ни темперамент, отколкото на някаква организирана престъпност.