Прокуратурата иска соченият за наркобос Васил Маникатов от Сандански да се върне в затвора, протестира предсрочното му пускане

Маникатов излежа част от присъдата си в затвора в Бобов дол, бил е отвлечен от „Наглите” и освободен срещу 300 000 лв.

 

Софийският градски съд уважи молбата на Васил Маникатов от Сандански за предсрочно освобождаване. Така соченият за наркобос №1 в Югозапада може да не лежи още 6 г. и 6 м.

Това обаче ще реши Софийският апелативен съд, тъй като непосредствено след проведеното съдебното заседание Софийската градска прокуратура подаде протест срещу определението на градските магистрати, тъй като счита, че то е неправилно и незаконосъобразно, съобщиха от държавното обвинение. 58-годишният Васил Маникатов изтърпява поотделно две наказания за разпространения на наркотици, като за първото му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 8 години, а второто му наказание в размер на 15 години „лишаване от свобода“ е сформирано чрез групиране на наказания по няколко отделни присъди.
Към настоящия момент Маникатов е изтърпял общо от двете наказания 16 г. и 5 месеца.
Софийската градска прокуратура не споделя становището на Софийския градски съд, че спрямо Маникатов са осъществени целите на наказанието и е постигнато превъзпитателно въздействие. Не са налице доказателства за неговото поправяне и с оглед обществената опасност като деец и тежестта на извършените от него престъпления е необходимо да изтърпи в цялост наложените му наказания.
През 2012 г. Васил Маникатов, който излежаваше 10-годишна присъда за търговия с дрога, пак бе освободен предсрочно от затвора. Присъдата му бе съкратена с почти три години заради добро поведение и работа по строителните обекти. По принцип наказанието на затворниците се намалява, когато работят.
Маникатов излежа част от присъдата си в затвора Бобов дол, а по-късно бе преместен в София, в затвора с лек режим Казичене. Именно докато работел на строителен обект, той беше отвлечен от бандата на “Наглите” и държан в плен 11 дни. След плащане на откуп, за който се твърди, че е бил 300 000 лева, той беше освободен. Малко след излизането си на свобода обаче наркобосът беше задържан отново заради европейска заповед за арест от Гърция по обвинение в трафик на дрога от 1996 г. Предстои произнасяне по протеста на СГП от Апелативен съд – гр. София.