Задава се война между Турция и Сирия

 

На 17 януари турската артилерия започна офанзива в подготовка на ново нахлуване на турски войски в Северна Сирия и по-точно към град Африн.

Точно такъв план-масирана артилерийска подготовка и въздушни удари срещу отрядите на кюрдите в района-бе анонсиран преди няколко дни от Анкара. Даже бе уточнено, че са набелязани 150 цели, които трябва да бъдат поразени, преди сухопътните сили да навлязат в Сирия.

Така трето денонощие тече артилерийски обстрел, но влизането на турски войски досега не е започнало. Причината е в крайно негативното отношение на режима на Башар Асад към евентуална операция на Турция в северната част на страната. Вчера висш представител на правителството в Дамаск предупреди, че ако турски самолети и военни навлязат в Сирия, ще получат “твърд отпор”.

„Силите на сирийския режим нямат възможности да изпълнят това, за което се заканиха. Знаем, че Русия подкрепя Дамаск. Самият режим обаче не е способен на това”, каза Джаникли.

 

Междувременно руските военни части започнаха да се изтеглят от сирийския район Африн.

Руският контингент, базиран недалеч от село Кефер Джен, е започнал извеждане на малки групи. Десетки руски военни се отправят към Нубул и Захра – населени места под контрола на режима на Башар Асад.

На срещата на военния комитет на НАТО преди дни турският шеф на Генералния щаб се срещна със своя колега от САЩ, но явно не е успял да получи благословия за такава операция. Вместо това, Вашингтон предупреди Анкара ” да се съсредоточи” върху борбата с “Ислямска държава” и да остави кюрдите на мира. Ердоган обаче е упорит и вчера в Москва пристигнаха шефът на Генералния щаб на Турция генерал Акар и шефът на разузнаването на Турция Хакан Фидан.

Тяхната мисия очевидно е с цел да получат съгласието на Русия за атаката срещу Африн. Проблемът е и в това ,че в този град има поделение на руската военна полиция и при едно нападение то може да попадне под огъня. Достоверна информация дали Москва е дала зелена светлина за акцията на Турция в Сирия, засега няма.

В следващите часове това ще стане ясно в зависимост от поведението на военната група, която е струпана на турско-сирийската граница. Руски военни експерти обаче са скептично настроени по този въпрос. Според тях не е в интерес на Москва да пусне турците в Африн.

Това само ще увеличи риска за руските военни бази в Хмейни и Тартус. А и насроченият за 29 януари диалог по Сирия, който трябва да се състои в Сочи, не дава възможност за военни действия по това време. Иначе ще се провали, а Русия едва ли планира това.

Районът Африн е част от провинция Алепо в северо-западната част на Сирия и граничи с турските вилаети Хатай и Килис. На изток от Африн се намират Аазаз, който е под контрола на опозиционните бойци и Тал-Рифат, завзет от кюрдските въоръжени отряди. По-голямата част от местното население са араби, на юг от Африн е Идлиб, контролиран от опозицията. На югоизток от Африн са дислоцирани силите на режима на Асад.