Всеки, който е бил на този празник, не пропуска да дойде втори път, няма по-хубаво място през зимата с толкова позитивни хора, каза кметът на Перник В. Церовска

7477 участници ще разтърсят Перник за 27-ия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2018 година

„Започваме годината с едно от най-хубавите и емблематични събития в културния национален и международен календар – 27-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“. Благодаря на община Перник и всички, които участват в организирането на този празник. Да пазиш българската традиция и българската духовност, е мисия на всички нас“. С тези думи зам.-министърът на културата Амелия Гешева представи емблематичния за миньорския град фестивал на пресконференция в зала „Средец” на Министерството на културата.

В срещата взеха участие кметът на община Перник Вяра Церовска и зам.-кметът по култура и образование Севделина Ковачева, както и директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

„За мен е изключителна чест, че тази година самият фестивал ще бъде и под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Този фестивал за Перник и България е кауза и едно от най-важните неща да се случат подобни събития е да имаш съмишленици. Фестивалът в Перник е и част от програмата на Председателството, каза министър Гешева и не скри, че е очарована от колоритните сурвакари на село Дивотино, които огласиха Министерството на културата с грохот на звонци и наричания за здраве и берекет.

Тази година 27-ият международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2018 година ще се проведе на 26, 27 и 28 януари с рекорден брой участници 7477.

„Всеки, който е бил на този празник, няма да пропусне възможността да дойде втори път. Защото не можеш да забравиш атмосферата, която се създава. Не можеш да си представиш по-хубаво място през зимата, в което можеш да срещнеш толкова много позитивно настроени хора.

Желанието на всички тях, които в края на единия фестивал започват да се подготвят за следващия да направят празника по-пъстър, по-красив, по-богат, да покажат групите и тяхната битка, в това да направят по-автентична, по-истинска традицията, е неповторимо изживяване“, сподели кметът Вяра Церовска.

Само от селата в област Перник групите са 46 с 4000 човека в тях. Някои от сурвакарските дружини стигат до над 200 души.

Общо българските групи са 105 и от тях 59 са кукерски, сред които има бабугери, старци, станчинари, дервиши.

В Перник ще дефилират около 900 деца и 423-ма участници от чужбина. Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 17 групи, представители на 8 държави – от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия.

Фестивалът ще се открие с грандиозен спектакъл „В сърцето на Сурва“ на 26 януари – петък, от 18 часа пред Двореца на културата. Преди това в центъра на града ще има факелно сурвакарско дефиле, в което ще се включат 40 сурвакари от Дивотино и Ярджиловци, облечени в характерните си костюми. Фестивалните дефилета, както всяко година, ще бъдат в събота и неделя от 10 до 17 часа. Закриването на фестивала ще бъде от 18 часа в неделя.

„И тази година е спазена традицията пернишкият фестивал да е съпроводен от многобройни съпътстващи изяви“, посочи Севделина Ковачева. Тя представи работилницата за маски „Мечкарница”, където гостите могат да си направят маска за спомен.

„Художествени изложби и концерти са също част от програмата. За поредна година ще се проведе кулинарно шоу с известния готвач на вкусни гозби Иван Звездев. Той ще направи Сурвакарска кавърма“, допълни Ковачева.

Младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“ на 26 януари от 14 часа по централния градски площад отново ще включи в традицията и обичаите и децата на Перник.

Директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова представи състава на тазгодишното фестивално жури, чийто председател ще бъде проф. Георг Краев.

„Перник ви очаква от 26 до 28 януари в Перник“, каза в края на пресконференцията кметът Вяра Церовска и покани всички да почувстват емоциите на Сурва.