Лидерът на КНСБ Пл. Димитров и омбудсманът М. Манолова с брифинг в София заради неплатените заплати в шивашко предприятие в Дупница

 

Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа” и омбудсманът Мая Манолова ще коментират проблема с неизплащането на работни заплати пред журналисти в София и Дупница и ще посетят дупнишка шивашка фабрика.

„В понеделник, 22 януари, от 11 часа в залата на втория етаж на КНСБ (Конгресен център „Глобус“) ще се проведе пресконференция на президента на КНСБ Пламен Димитров и омбудсмана на България Мая Манолова. Темата ще бъде проблемът с неизплащането на работни заплати в контекста на последните законодателни промени, приети от парламента, и решението на Конституционния съд по темата.

След пресконференцията двамата ще посетят Дупница, където ще разгледат случай с неплатени заплати на работещи в шивашко предприятие”, съобщи шефката на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова.

Стана ясно, че синдикатите ще обявят съвместни действия за защита на трудовите права на гражданите. Както и че от професионалните съюзи ще посетят А. М. shoes.

140 работници от обувната фирма А.М. shoes в Дупница алармираха, че са останали без заплати повече от 2 месеца. Представители на работниците вече поискаха съдействие от Инспекцията по труда в Кюстендил. Инспекцията по труда от своя страна излезе със становище, че ще санкционира дупнишката обувна фирма А. М. shoes заради неизплатените за месец ноември 2017 година заплати. Проверката във фирмата е започнала на 15 януари, когато има подаден колективен иск в инспекцията. Административното производство е в ход и в момента. За неизплатените заплати за месец декември все още фирмата не е в нарушение на трудовото законодателство, защото има срок да го направи до 25 януари.

Работниците обясниха: „Взели сме само аванс, а на 22 ноември получихме 60 лева. Това бяха пари под формата на ваучери. Тогава беше последното плащане. Няколко пъти ни бяха обещавани пари. Вчера се събрахме и разбрахме, че фирмата спира дейност и пари няма. Казаха ни, че който желае, може да напусне заради неизплатени заплати”.
Фирмата има италиански собственик, който стои и зад обявената в несъстоятелност фирма “Абонданца”. В. „Вяра” многократно е писал за недоволството на работниците относно забавени заплащания, като те имаха проблеми и през февруари 2017 г. Потърпевши заявиха пред „Вяра”, че Луиджи Каприоти – Джиджи дължи по над 400 лева на бившата окачествителка във фирма „Абонданца” Анна Бозева и шивачките Даниела Чакърска и Маргарита Маврова. През март 2017 г. беше подписано споразумение за изплащане на заплатите.

За настоящия казус работници заявиха още: “Обявиха, че фирмата спира дейност. Научихме го от обаждане на някаква секретарка от Италия. Снощи е сменен и пълномощникът на собственика. Не сме получавали заплатите от ноември месец. Не ни греят обещания, че ще си вземем парите. Голяма част от нас изплащат кредити, вече ни застрашават запори на имуществото ни”.