Изправят на съд шофьора Р. Зиновиев, убил на пешеходна 75- годишен мъж от Кресна

 

Окръжна прокуратура – Благоевград изправя на подсъдимата скамейка Р. Зиновиев, убил с камиона си на пешеходна пътека възрастен мъж в Кресна.

Обвиняемият работил като шофьор във фирма в гр. Перник.

На 12.01.2017 г. той натоварил със скрап камиона в Петрич и се отправил към Перник.

Разследващите установили, че около 15,20 ч. той се движил в центъра на гр. Кресна със скорост около 40 км/ч, наближавайки кръстовище. Пътят бил прав и равен, а асфалтова настилка – мокра, но почистена от снега.

75-годишният пешеходец, който се придвижвал с бастун, пресичал пътното платно на пешеходна пътека, непосредствено преди жп прелеза. В този момент товарният автомобил, управляван от обвиняемия, се намирал на разстояние от около 71 м от преминаващия мъж. Шофьорът на камиона обаче не спрял, а решил да заобиколи дядото. Зиновиев отклонил машината наляво и навлязъл в насрещната лента.

Междувременно възрастният мъж изминал разстояние от 3,6 – 3,7 м по пешеходната пътека, когато Зиновиев все пак предприел аварийно спиране, но не успял да спре камиона и ударил пешеходеца с лявата част на предната му броня.

След удара товарният автомобил спрял, а обвиняемият веднага слязъл и отишъл при пострадалия. Краката и част от тялото му се намирали под предната броня на автомобила, в близост до предна лява гума.

За пътнотранспортното произшествие веднага бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112.

Пострадалият поради тежкото си състояние още същия ден бил транспортиран в лечебно заведение в гр. София, където вследствие на получените травматични увреждания починал на 31.01.2017 г.

От изготвената на досъдебното производство химическа експертиза се установява, че в кръвната проба, иззета от Зиновиев, не се доказва наличието на етилов алкохол.

Становището на експертите е, че водачът е имал техническа възможност при скорост на движение от 40 км/ч на управляваното от него ППС да спре и да предотврати трагичния инцидент, ако не е допуснал закъснение в реакцията си по предприемане на аварийно спиране. От значение се е оказало и отклоняването посоката на движение на автомобила наляво и напускането на неговата лента за движение.

Зиновиев се движил с несъобразена за пътната обстановка скорост, без да отчита, че е навлязъл в район с изключително интензивно движение на превозни средства и пешеходци, предвид обстоятелството, че в този район е първостепенният път Е-79, който се явява и международен път.

Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото.