15/01/2018 09:59
Мигранти от 49 страниНа литургията, настоятелно желана от папата, присъстваха 10 хиляди индианци, араби, румънци, жители на Шри Ланка, Кабо Верде, Филипините, а молитви бяха отправени на китайски, украински и малаялам. Заедно с папата на олтара съслужиха свещеници от Мексико и Индонезия, а литургията бе придружавана от арабски и бразилски хорове; звучаха западни и латиноамерикански инструменти, а националните знамена на 49 страни, откъдето произхождат мигрантите и бежанците, се развяваха на олтара на Изповедта.

В проповедта си, Франциск се позова на неделното Евангелие, което разказва за срещата на Исус с учениците (Йоан 1, 35-42), които го питат „Къде живееш“. „Отговорът на Исус „Елате и вижте“, посочи папата, насочва към една нова лична среща, която предвижда подходящо време за прием, опознаване и признаване на другия“:

Да приемем срещата с различния

„В съвременния свят, за новите пристигащи, приема, опознаването и признаването означава спазване на законите, културата и традициите на приемащите страни – подчерта папата. Означава също разбиране на техните страхове и тревога за бъдещето. За местните общности, приема, опознаването и признаването означава откритост към различието без предразсъдъци, разбиране на потенциала и надеждите на новопристигналите, така както техните уязвими места и страхове“.

Припомняйки своето послание за Световния ден, папата изтъкна, че приема не е всичко, а е необходима „защита, насърчаване и интеграция“. „В истинската среща с близкия, ще можем ли да разпознаем Исус Христос, който иска да бъде приет, защитен, насърчен и интегриран?“, запита риторично папа Бергольо…“Тази истинска среща с Христос и извор на спасение, което трябва да бъде известено и разнесено до всички, както ни показва Апостол Андрей“.

Често издигаме стени, за да се защитим

„Не е лесно да се навлезе в културата на другия, да се поставиш на мястото на различни от нас хора, да разберем техните мисли и опит – обясни папата. Така често отказваме тази среща с другия и издигаме бариери, за да се защитим“.

„Понякога местните общности се страхуват, че новопристигналите ще нарушат създадения ред и „ще откраднат“ нещо, което е постигнато с много усилия – обясни папа Франциск. Също и новопристигналите изпитват същите страхове: да бъдат сравнявани или съдени, от дискриминация и провал“.

Грях е да откажеш срещата с другия

„Тези страхове са законни, основани върху напълно разбираеми съмнения от човешка гледна точка – поясни Франциск. Да се съмняваш и се страхуваш не е грях. Грях е да оставиш, тези страхове да определят нашите отговори и да обусловят нашия избор, да компрометират респекта и благородството, да подхранят омразата и отхвърлянето. Грях е да откажеш срещата с другия, с различния, с ближния, което е всъщност привилегирован случай за среща с Господ“.

„От тази среща с присъстващия Исус в бедния, шкартирания, бежанеца и искащия убежище – завърши папата – се ражда нашата молитва днес. Това е взаимна молитва: мигранти и бежанци се молят за местните общности, а те се молят за новопристигналите и за мигрантите с дълъг престой“.

Да се научим да обичаме чужденеца, както себе си

Франциск повери на Дева Мария и Бога надеждите на всички мигранти и бежанци по света и желанията на приемащите ги общности, за да можем, „в съответствие с върховната божествена заповед за милосърдие и любов, да се научим да обичаме другия, чужденеца, както обичаме себе си“.