Инвалидът Боян Згуриев от Говедарци почина в страшна мизерия, сем. Тренчеви откриха тялото му

Боян Згуриев

Нито една социална институция не се отзова да му помогне, скърбят в самоковското село

63-годишният инвалид Боян Згуриев от самоковското село Говедарци беше открит мъртъв в леглото си от Йорданка и Иван Тренчеви, които носят храна и дрехи на страдалеца. „Вяра” преди дни разказа за драматичния живот на Боян и за мизерията, в която той живее.

Напоследък мъжът се оплаквал от сърдечна недостатъчност, здравето му напоследък било доста влошено. Той живееше в задимен фругон без прозорци при минусови температури, а около него имаше планини от мръсни завивки, боклуци, празни буркани, кутии от консерви и мухлясал хляб.

Семейство Тренчеви, които помагали на Боян, отишли да му занесат храна, викали го по име и накрая открили безжизненото му тяло в леглото. Те веднага уведомили кмета Георги Шуманов за смъртта на Боян. Управникът заявил, че самотно живеещият мъж ще бъде погребан служебно днес. „Нито една институция не се погрижи за Боян, никой от социалните институции не си мръдна пръста, за да окаже адекватна помощ на човека. Само в Говедарци работят трима социални служители, но никой не реагира веднага на тежката му съдба. Човекът беше болен, трудноподвижен, живеещ в условия, които са много повече от мизерни и ужасяващи. Всеки ли бездомник го чака подобен край? Каква работа свършиха социалните институции, толкова ли са бездушни, защо не дойдоха веднага?, коментират оживено из самоковското село. Съседката на Боян – Марияна, която му осигурила фургона, където да живее, твърди, че е бил прикован към леглото от 2 месеца, имал е страшни болки в краката и дясната ръка, чувствал сърдечна недостатъчност. Освен това заради взрив дясната му ръка останала без пръсти. Претърпял е тежка операция като дете.