Депутатът от Перник Красимир Велчев вдига ново крило на хотела си в Банкя, хората в курорта: Ще има поне още 40 стаи

Красимир Велчев

 

Според имотните декларации от последните години Велчеви са се сдобили с къща в Банкя, апартамент в Гърция и в София

 

Депутатът на ГЕРБ, избран от Перник, Красимир Велчев е в центъра на вниманието на курортисти и местни хора в Банкя. В центъра на курорта семейството вдига шикозен хотел.

„Всъщност това е старият хотел „Париж”. Той е един от най-посещаваните и обичани от туристите. От началото на миналата година започна неговата реконструкция. Сега виждаме, че се прави цяло ново крило. Като гледаме, тук ще има още поне 40 стаи”, това разказаха таксиметрови шофьори, чиято пиаца е точно пред хотела.

Хотелът се намира в самия център, на няколко крачки от парка, а улицата вече е превърната в пешеходна зона. На мястото има още много хотелчета. На почти всички има табелки на фирмите, които са ги построили. Пред хотела на Велчев има табела, на която пише „Кравел”.

„Ние разгадахме загадката името на фирмата е комбинация от малкото име и фамилията на депутата. Фирмата е негова. Първо беше собственик, после беше управител, а сега, доколко знаем, е прехвърлил всичко на сина си. Синът му строи и кооперации и имат още два-три имота – в двата края на Банкя и в центъра. Хубаво е да се строи, не да се руши”, категорични са местните, които уважават депутата. „Той е много разбран, не се големее, земен човек е. Съпругата му Елена е много приятна дама. Ние го познаваме още когато беше техник в авиокомпания „Балкан”. Той е добросъвестен човек. Отговаряше за техническата изправност на самолетите и имаше фирма за това, но я продаде на италианското дружество „Газ Римини”.

Той основа и „Технотерм” през 1989 година, развиваше и успешен бизнес с топлотехника. Велчев е един от малкото депутати, които си декларират, без да се притесняват, частно имущество. Преди години всички изпопадаха, че той обяви, че със съпругата му има 2,5 млн. лв. кеш. ”, спомнят си хората от Банкя.

Проверка на вестник „Вяра” установи, че в имотна си декларация до Сметната палата от 2015 година, когато е декларирал имущество за 2014 г., Красимир Велчев е посочил къща с двор в Банкя с площ 1433 кв. м, записана на негово име и на името на съпругата му Елена. Стойността на имота е 850 786 лв.

Велчев е декларирал още влог в размер на 977 848 лв., още един за 136 408 евро и един на името на съпругата му в размер на 150 000 лв. и един. В декларацията е посочено, че парите са от продажба на недвижими имоти, лихви и продажба на фирмени дялове.

През 2014 година Велчев е теглил заем в размер на 1 042 497 лв. и е върнал един за 100 000 лв. Посочил е още доходи извън заеманата длъжност от 4320 лв. от наем или друго възмездно ползване на имущество и 2224 лв. доходи от други източници.

През 2015 година в имотната декларация на депутата се появява апартамент в Геракини от 64 кв. м за 98 000 лв.

Продажбите на имот, лихви и фирмени дялове носят и през 2015 година на Велчев приходи в банката под формата на влогове в размер на 510 000 лв., друг за 50 000 евро и още един за 290 000 лв., като последният е записан на името на Елена Велчева. Велчев е теглил и заем в размер на 300 000 лв.

Посочените доходи извън заеманата длъжност през тази година са 3888 лв. от наеми и 2313 лв. други.

През 2016 година Велчеви са се сдобили с апартамент в София от 66 квадрата за 75 299 лв.

Посочените банкови влогове са от по 40 000 лв. Един на името на Красимир Велчев и друг на името на съпругата му, а парите отново са с пари от продажба на жилище и лихви в размер.

Доходите от дейност, извън заеманата длъжност на 2016 година, са до стотинка същите като през 2015 година.