Греди и летви отмъкнаха от църковен имот в Перник

Дървен материал е отмъкнат от двора на православен храм в Перник, съобщиха от полицията. Посегателство е извършено на 20 януари през нощта. Неизвестни откраднали греди и летви от двора на черквата в пернишкия квартал „Църква“. Извършен е оглед на местопроизшествието и са предприети действия за установяване на извършителите. Образувано е досъдебно производство.

Това не е първото посегателство върху църковен имот. В началото на декември миналата година в полицията бе подаден сигнал от свещеник, който се оплакал, че е разбит най-старият Божи храм в Перник – „Свети Георги” на улица „Черковна” в града. За радост апашите не бяха успели да отмъкнат нищо.

По-сериозен е случаят в брезнишкото село Режанци, от чийто храм «Св. Илия» бяха задигнати скъпи икони. На съд вече са предадени от брезнишката районна прокуратура 30-годишният Юлиян В. и Златина Н., на 25 години, които обраха селския храм. Двамата живеели на семейни начала и били безработни. На 20 юли миналата година пристигнали в селото с колата на обвиняемия, за да посетят майка му. В жилището й останали само няколко минути, след което решили да се поразходят из селото и да разгледат черквата. Сградата на местния храм „Св. Илия” била с отключена входна врата и двамата влезли вътре. На иконостаса видели 12 дървени икони, дървен кръст с изображения на Разпятие Христово и символите на трима от евангелистите, както и китра с изображения на херувими. Обвиняемите решили да ги вземат, за да ги продадат и по този начин да си набавят парични средства. Юлиян и Златина натоварили всички икони, кръста и китрата в багажника на автомобила и ги закарали в антикварен магазин в София. Там ги продали на управителя на търговския обект за 650 лв. Към момента на извършване на престъпното деяние общата им стойност е в размер 11 500 лв.