Детската маскарадна щафета стартира в Перник, директорката на детска градина Петя Толева връчи на кмета Церовска специална ябълка

Кметът Церовска – вдясно с ябълката

 

Гвоздеят на програмата беше предаването на маската, която пристигна за първи път с черен кон

С атрактивен спектакъл в ДГ „Радост“ беше даден стартът на детската маскарадна щафета „Да бъде“, която по традиция предшества Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”.

Запалването на огъня
Конят бе атракция

В празничното тържество взеха участие малчуганите от градината, част от сурвакарската група на кв. “Църква”, танцовата школа „Нартан“ и народната певица Валерия Момчилова.

Уникалните изпълнения за здраве и берекет бяха съпровождани с много музика, а гвоздеят на програмата беше предаването на маската, която пристигна за първи път на красив черен кон. „Щастлива съм, че съм в началото на Сурва тук с вас, благодаря ви за хубавото тържество. Знам, че традицията е силна и ще я предаваме през сърцето ни на следващото поколение. Красиво е в Перник през януари и то се дължи на вас“. С тези думи се обърна към всички кметът Вяра Церовска, която беше придружена от зам.-кмета Севделина Ковачева.

Певицата Валерия Момчилова
Сборичкването на кукерите

„Това е празничен ден за нашата градина, ликът, който държа, е символ на плодородие, благополучие, мир и радост в сърцата ни. Благодаря за честта този символ да поеме своя благороден път именно от тук, всички ние с топлина и обич го предаваме на детска градина Драгичево с пожелание за много детски смях“, каза директорът на ДГ „Радост“ Петя Толева и връчи на градоначалника специална ябълка с благопожелания за здраве и берекет.

В празничния спектакъл беше спазен автентичният обичай със запалването на огъня, страховитите маски и звуците на хлопатари. Тази година финалът на детската маскарадна щафета ще бъде поставен в ДГ „Славейче“.

Гледайте видео ТУК