Коронясаха Елеонора Йорданова за „Мисис Баба” в Джерман, Даниела Ангелова стана „Мисис Мама”

Пантелина Караманска

Читалищната секретарка Пантелина Караманска, която тази година се пенсионира, трогната до сълзи, кметът Цветков й поднесе кошница цветя, а Цветелина Апостолова – огромна торта

63 жители на Джерман празнуваха Бабинден. В известното местно заведение „Дивото козле” се събраха 4 от 15-те млади майки от дупнишкото село, сдобили се с рожба между 21 януари 2017 и 21 януари 2018 г., свекърви, баби, дядовци, гости.

По традиция д-р Стоил Стоилов (в средата) бе почерпен с погача и мед  

По традиция, наложена от десетилетия, купонът започна с умиване на ръцете на бабата, в чиято роля за пореден път бе джипито на Джерман д-р Стоил Стоилов. На медика поливаха Весела Кулинова, чиято дъщеричка носи името Калина, Даниела Ангелова – майка на Симона, Лили Къчева, чиято рожба се казва Александър, и Цветелина Апостолова – майка на Валентино. Пак по традиция докторът бе почерпен с погача и мед.

Моменти от празника

Обичайно бяха избрани „Мисис Баба” и „Мисис Мама”. За приза „Мисис Баба” се пребори Елеонора Йорданова, а „Мисис Мама” стана Даниела Ангелова. Двете получиха корони, ленти и по една бутилка шампанско. Те бяха отличени от жури в състав д-р Стоилов, кмета Ангел Цветков и бармана Васко Йорданов. Критерий за оценката бяха възможностите на дамите на дансинга, където играха ръченица и модерни танци.

Празникът бе озвучен от професионален импресарио, изпълнен с много веселие, викторина, томбола. На живо пя благоевградският изпълнител Стоян Джельов. Водеща отново бе Василка Сумева – актриса в ОбДТ „Невена Коканова” – Дупница. Най-остроумните, дали най-бързите и верни отговори на викторината, се прибраха с подаръци – ароматизирани свещи, вещи за дома, памперси.

Приятно сюрпризирана бе секретарката на читалището и организатор на тържеството Пантелина Караманска. Тя получи кошница с цветя от кмета Цветков и огромна торта от Цветелина Апостолова.

„Работя в читалището в Джерман от 1975 г. Първото честване на Бабинден беше през януари 1976 г. в стопанския двор на селото. Оттогава до ден днешен, с изключение само на 2 г., не сме пропускали празника. При това никога не е било формално, а много истинско, с музика, с оркестър, с изпълнения на живо. С нас винаги е Васето Сумева, която много ми помага. Хората знаят, че на 1 януари тук винаги има кукери, на 21 януари – Бабинден в „Козлето”, независимо от това колко струва кувертът, а през лятото не пропускаме събора. Не подозират обаче колко усилия коства организацията на едно такова тържество, на което трябва да се съобразиш с вкусовете на толкова много хора. За мен започна обратното броене – тази година ми предстои пенсиониране, и това ми беше бенефисният Бабинден. Жестовете по този повод ме трогнаха до сълзи, не ги очаквах. Съжалявам само, че не можаха да дойдат повече от жените, станали майки миналата година. Оказа се, че много от тях, децата или близките им са се разболели от грип”, сподели Пантелина Караманска.

Миналата година в Джерман са родени 15 бебета – 10 момичета и 5 момчета. В селото живеят около 1300 души.