Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!

Синодът призова парламента да не приема документа

Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема Истанбулската конвенция.
Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните – за защита на жените от насилие.
“Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека – човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си”, се казва в позицията на Светия синод.
Според духовниците Конвенцията отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека – до “втората смърт”, духовната смърт.
Църквата ни припомня, че Христос проповядва любов към ближния затова и няма Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието, още повече срещу насилието над жени!
“Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни. Заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и др., противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство”, се казва в становището.
Светият синод анализира и думата gender в Конвенцията.
“В този текст понятието “джендър” (gender, genre) е категорично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език. Затова и нов превод няма да промени смисъла и духа на Конвенцията, в която чрез употребата на понятието “джендър” и производните му се преследват цели, различни от прокламираните – за защита на жените от насилие”, пишат митрополитите.
Те са категорични, че с това понятие се цели да се превърне в държавна политика една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена.
“Според тази идеология билогичният пол на човека като мъж или жена няма значение за неговата идентичност, а представя “диктатурата на природата” над свободното самоопределяне на човека, диктатура, от която човек трябва да се освободи. Тази идеология, която при ратификация на Конвенцията се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: “И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.”(Битие 1:27) , пишат още от Светия Синод.
Църквата критикува и регламентите от Конвенцията, с които нестереотипните роли на пола се въвеждат в официалните учебни програми и на всички образователни равнища. Според Синода те са насочени срещу установения от Бога брачен съюз между мъжа и жената.
“Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които “джендър” идеологията отдавна е държавна политика.
Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система!
Призоваваме българският народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!
Свещен отечески дълг на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия е да припомни на Божия народ думите на Св. Библия: “Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина и светлината – за тъмнина, горчивото считат за сладко и сладкото – за горчиво!” (Ис. 5:20)”, завършва становището.