Гладните и премръзнали работници на „А М shoes” в Дупница:Обувният бос Габриеле Джовани духна за Италия, забоде собственика на сградата Клаудио Мароци с 25 000 лв. за ток

 

2-те забавени заплати на хората да се изплатят до четвъртък, издирваме новия управител, заявиха от Инспекцията по труда

147 души изкарахме мизерно празниците, отстраниха Любима Владимирова, новия шеф не сме го виждали, казаха шивачки

 

147 шивачки от обувен завод „А М shoes” в Дупница излязоха на протест срещу работодателя си заради неизплатени заплати. Собственикът на фирмата Габриеле Джовани мина в нелегалност. Той се скри и по общо мнение на протестиращите: „Духна за Италия.”

„Премръзнахме, знаете ли какво е да протестирате в зимен ден при минусови температури. Два месеца не сме получавали заплати, няма какво да сложим на масата, нямаме ток, хладилниците ни са празни. Не сме получавали парите си за ноември и декември. И празниците посрещнахме със сух хляб”, викаха хората, зъзнещи от студ.

„Защо не ни съкратиха и както е по закон – да ни изплатят заплатите и да отидем на борсата?”, питаха те.

Габриеле е съсипал не само шивачките, на всяка от които дължи по около 1000 лв., той е завещал 25 000 лв. дълг на собственика на сградата Клаудио Мароци. Габриеле ползвал етаж от постройката срещу наем и не е платил няколко наема, а от ЧЕЗ са изпратили уведомление до Мароци, че прекъсват електрозахранването заради дълг към тях в размер на 25 000 лв. Така бизнесът на сина на Мароци е застрашен, защото от ЧЕЗ се канят да дръпнат шалтера на многоетажната сграда.

В момента работниците в обувните фабрики, населяващи сградата, се опитват да се спасят поединично. Лошото е, че на нито един не е оформена трудовата книжка и няма как някой от тях да започне работа където и да било на 8-часов работен ден. Трагедията е пълна, тъй като италианецът Габриеле Джовани е обявил фалит и по силата на закона най-потърпевши са работниците, които по никой начин, дори и чрез съда, не могат да вземат нищо от фирмата, тъй като в нея има само дългове.

Любопитна подробност е фактът, че Габриеле е уволнил управителката Любима Владимирова.

Вчера се опитахме да се свържем с нея. Намерихме я на летище в Италия. „В Италия съм, прибирам се и веднага ще ви потърся, за да изясня цялата ситуация”, каза тя.

Потърсихме за коментар и Клаудио Мароци. От офиса му съобщиха, че той е постъпил в болница и в момента претърпява тежка операция. „Никога повече няма да давам помещение на обувни фирми, предпочитам помещенията ми в Дупница да стоят празни.” Това били думите му, след като разбрал за случващото се в двора на фирмата му.

По силата на българските закони, когато един работодател фалира, той не носи никаква отговорност както пред работниците, така и пред съда. Работниците имат право да го съдят, жалбите им съдът разглежда по бързата процедура в тяхна полза. Проблемът идва, когато решението на съда попадне в ръцете на съдия-изпълнител, който просто няма какво да вземе от фирмата, понеже касата й е празна.

Работници от фирмата за производство на обувки „А М shoes” в Дупница трябва да получат забавените си с 2 месеца заплати до четвъртък, съобщиха от Главната инспекция по труда. Оттам са поставили на фирмата този срок в задължително предписание след проверка, която ще продължи.

„Изкарахме празниците в мизерия, а работодателите ни казват, че няма пари от Италия. Сега собственик е Габриеле Джовани. Сменен е управителят на фирмата – човек, когото не сме виждали. Преди беше Любима Владимирова, отскоро е отстранена и не сме виждали новия. Хората нито могат да напуснат, нито да се съкратят. Продукция има, пари няма”, казват работниците.

След като беше сменен управителят на предприятието, от Инспекцията по труда в София са предприели действия да издирят собственика или негов представител, тъй като фирмата е с регистрация в столицата. Осъществен е контакт със счетоводна къща, обслужваща дружеството, откъдето са поели писмено ангажимент, че поканата за връчване на актове за установяване на административно нарушение ще бъде предоставена на официален представител на фирмата. От Инспекцията по труда уточняват, че при необходимост ще бъде потърсено съдействието на МВР за издирване на италианския гражданин, вписан като нов управител на дружеството.

Омбудсманът Мая Манолова също потвърди, че забавените заплати на шивачките от „А М shoes”, както и възнагражденията на работниците от „Абонданца“ ще бъдат изплатени. Заради проблема в Дупница пристигна и президентът на КНСБ Пламен Димитров. По техните думи ще бъде подаден сигнал до прокуратурата срещу управителя на фирмата, до НАП да се провери дали са внесени осигурителните вноски, до НОИ, за да се проверят ведомостите за заплати. Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че благодарение на направените промени в 5 закона сега има върху какво да се стъпи.
„През всички тези години държавата и законодателят не бяха на мястото си и благодарение на вашия протест, на вашите смели гласове и благодарение на много други работници, които се изправиха в последните 12 месеца, сега има 5 променени закона“, каза Димитров и допълни, че трябва да се настоява неплащането на заплатите да се криминализира.