Заради скандала със самоковския язовир „Бели Искър”: Валери Симеонов влетя в ДАМТН, привика на 1-часов разговор председателя Горновски и гл. секретар Вл. Чиликов

Скандалът със самоковския язовир може да удави дружбата между двамата националисти

Вицепремиерът Валери Симеонов влетя изненадващо в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) заради плачевното състояние и занижения контрол над язовирите.

Валентин Чиликов

„От обувките” го извадили лидерът на „Атака” Волен Сидеров и областният управител на София – област Илиан Тодоров. Двамата заявиха, че „Атака” може и да не подкрепи правителството за вота на недоверие в четвъртък, тъй като трима министри се опитвали да си измият ръцете за лошото състояние на самоковския язовир „Бели Искър”, като прехвърлят отговорността на Илиан Тодоров.

Илиан Тодоров

„Истината е, че отговорността е изцяло на ръководството на ДАМТН”, категорични са настоящи и бивши служители на агенцията.

Петър Горновски

Вицепремиерът, който е принципал на агенцията, влетял като неканен гост и провел едночасов разговор в кабинета на председателя Петър Горновски. Привикан бил и главният секретар и бивш кмет на община Струмяни Валентин Чиликов.

„Чухме, че разправията беше голяма. Горновски и Чиликов се опитаха да се защитят, но Симеонов разбрал и за скандален доклад на Сметната плата, която е ревизирала агенцията през ноември и декември миналата година”, съобщиха служители на ДАМТН.

Любопитна подробност е фактът, че Чиликов е в болничен, а беше на събранието. „Как така?”, чудят се всички в агенцията.

Стана ясно, че е бил проведен първият консултативен съвет за безопасна експлоатация на язовирите за 2018 г. Информацията излезе тази вечер на сайта на ДАМТН.

„Участие в заседанието взеха заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, парламентарният секретар на Националното сдружение на общините в Република България Благой Станчев, представители на Националния институт по метеорология и хидрология, „НЕК“ ЕАД, академичната общност, браншови организации, областни управители и други.

Сред основните теми, които бях обсъдени по време на заседанието на Консултативния съвет, бяха предстоящите промени в Закона за водите, касаещи безопасната експлоатация на язовирите и съоръженията към тях. Участниците в срещата се обединиха около мнението да се работи за въвеждане на мерки, които да подобрят взаимодействието между различните браншови организации и държавните институции. Очаква се предложените промени да са от помощ и при създаването на единна стратегия в областта на безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, като част от националната сигурност на страната.
Участие в съвета от страна на ДАМТН взеха председателят на агенцията Петър Горновски, заместник-председателите ген. Кирил Войнов и Валтер Василев, и.д. главен директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ Мима Чалева и др.”, се казва в съобщението на сайта на ДАМТН.

Вестник „Вяра” вече изпрати серия въпроси заради скандала с „Бели Искър” и ДАМТН до Волен Сидеров. Все още обаче няма отговор от лидера на „Атака” по темата.

Един от най-опасните язовири в страната, който се нуждае от спешен ремонт – посочен в доклад от проверка на прокуратурата – язовир “Бели Искър”, се оказва горещ картоф между институциите, които през годините са си поделяли отговорността за него. С последното решение да премине на отговорност към областната управа – проблемът освен технически се превърна и в политически. А лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров предупреди, че казусът може да окаже влияние на неговото решение как парламентарната му група ще гласува тази седмица на вота на недоверие към кабинета.

Късно вечерта стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е обещал финансиране, за да се осигури нужното за безопасността на язовира. При този развой на събитията от своя страна Тодоров е обявил, че ще поеме стопанисването на водния обект.