Кметът Георги Икономов: 11 429 191 лв. собствени приходи постъпиха в хазната на община Банско, има ръст в събирането на туристическия данък

Георги Икономов

Усвоените средства от европейски фондове на глава от населението в Банско са 2283 лева/човек според Института за пазарна икономика

 

Ръст от 11,3% на събраните собствени приходи през 2017 г. отчита община Банско. Средствата са от местни данъци, такси и други локални такси и са в размер на 11 429 191 лева. Най-сериозно е покачването в събираемостта на туристическия данък – с 26%. Повишението е в резултат на добрата работа на туристическия сектор, който започна да работи активно не само през зимния сезон, но и през летните месеци. От друга страна, извършваните от местната администрация проверки за нерегистрирани нощувки и контролът върху местата за настаняване дават своя резултат за намаляване дела на сивия сектор. „Съумяхме да изпълним показателите, които заложихме в бюджета за 2017 г. Освен увеличението на събрания туристически данък регистрираме ръст и в събрания данък недвижими имоти и данък придобиване на имущества. Проектът за бюджет на общината за 2018 г. вече е внесен за разглеждане в Общинския съвет. Приоритетите в инвестиционната ни програма са построяването на нова детска градина и доизграждане на подпорни стени по поречието на река Глазне в района на населеното място. Ще започнем строително-ремонтните дейности по реконструкцията на втория етап от ул. „Пирин” и ще завършим изграждането на третия последен етап от ул. „Гоце Делчев”, коментира кметът Георги Икономов.

Планира се пълна рехабилитация на три главни улици в Банско – „Глазне”, „България” и „Цар Симеон”, както и една в Добринище. До края на годината ще стартира процедурата за избор на изпълнител.

Институтът за пазарна икономика публикува годишния си доклад с икономически анализ на развитието на страната по региони за 2017 г. Съгласно представените експертни данни община Банско отново е лидер в област Благоевград по отношение на усвоени средства от европейски фондове на глава от населението с 2283 лева/човек, изпреварвайки значително средния ръст за страната от 1344 лева/човек.