Синодът спешно реши: Ежедневни молитви против конвенцията!

Според владиците приемането й би довело до “духовна смърт”

Светият синод реши извънредно да се отслужва ежедневна молитва във всички храмове и манастири, за да не бъде приета Истанбулската конвенция.
“Като помним думите на Господа “… без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която според нас би довела до “духовна смърт” на народа”, пише в съобщението на сайта на Синода.
Решението за извънредното ежедневно отслужване на молебния канон към Св. Богородица е било взето единодушно от митрополитите.
Обръщението на Св. Синод относно ратифицирането на Истанбулската конвенция пък ще бъде прочетено след светата литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея. В него митрополитите призоват парламента да не приема Истанбулската конвенция. Те предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните – за защита на жените от насилие.

“Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека – човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си”, се казва в позицията на Светия синод.