Йорданка Кондева замени САЩ за Смочево заради внучето Йоан, със снаха си Магдалена се облякоха в народни носии

Сем. Кондеви си дойдоха от САЩ, за да живеят в Смочево

„Зайовците” разтанцуваха 60 празнуващи на Бабинден, сем. Демиревски се премениха като от едно време

 

Йорданка Кондева се прибра от Америка, за да живее с внучето си Йоан в рилското село Смочево.

Смочевските баби винаги се умеели и работа да свършат, и  гости да посрещнат, и да празнуват

Йорданка и снаха й Магдалена се премениха в красиви народни носии за традиционния празник Бабинден, който в Смочево се превърна в истинска веселба.

Без група „Тръгнал Зайо” не минава нито един празник в селото

Празникът събра около 60 души – половината от жителите на рилското село, които спазват отколешната традиция да честват появата на новия живот на 21 януари.

Ритуалът с умиването

Отзовалите се на поканата на организаторката и инициаторката на всички празници в Смочево – секретарката на местното читалище „Христо Ботев” Таня Булянска, бяха посрещнати с прегръдка и цвете от най-малката участничка в празника – Мария.

Половин село празнува заедно

Майсторки кулинарки поднесоха на дошлите от своите вкусотии – баници и пити. Всички носеха от вкъщи вино, ракия, сладкиши, с които се черпиха. Градуса на настроението качваха хумористичните сцени, смешните скечове. Част от хумореските бяха незабравим поздрав от дядовците за техните половинки. Както е от години, запазената марка и на този празник бе музиката на Мъжката самодейна група „Тръгнал Зайо”. С изпълненията си „Зайовците” накараха празнуващите да извият хора и да танцуват.

Част от купона бе традиционното умивене на ръцете на бабата. Ритуала изпълниха най-новата баба – Йорданка Кондева и нейната снаха Магдалена, която миналия април стана майка на малкия Йоан. Йорданка и Магдалена не пропуснаха да даруват бабата. Снахата и свекървата бяха пременени в национални носии, а свекърът Любен и цялата многочислена фамилия на сем. Демиревски бяха надошли пременени като едновремешните смочевци. Кондеви си дойдоха от САЩ, за да живеят с внучето си Йоан в Смочево, коментират в селото.

„В Смочево се събираме на Бабинден, за да отпразнуваме новия живот и да отдадем почит на по-възрастните жени от селото. Все повече млади жени се присъединяват. Така се поддържа духът на селото. Млади майки с бебетата си дойдоха на празника и това е най-хубаво от всичко. Още по-хубаво е, че в селото вече живеят бебета и малки деца. Прекрасно е да се чува детска врява, защото с тях възрастните хора живеят втората си младост”, казва Таня Булянска.