Коронясват Малин Будинов за най-славен майстор в изработването на маски в Пернишко по повод 70-ия му юбилей

Зам.-кметът Ковачева с Малин Будинов

Димитър Димитров, Николай Ставрев, Деян Илчов, Владислав Никифоров, майсторът на опинци от кв. “Калкас” Петър Янакиев показват творбите си в работилница “Мечкарница”

С плакет за най-славен майстор в изработването на маски ще бъде отличен майсторът Малин Будинов от село Лесковец по повод неговата 70-годишнина. Това ще стане на десета, юбилейна работилница за маски, наречена “Мечкарница”, която ще работи по време на 27-ия международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” – 2018 в Перник.

Петър Янакиев

Тя ще бъде открита на 26 януари в 10,30 часа във фоайето на Общинския младежки дом. По традиция в нея ще участват едни от най-добрите майстори на сурвакарски маски и народни занаяти в Пернишко. Сред тях са Димитър Димитров от Брезник, Николай Ставрев от с. Елов дол, Деян Илчов от с. Люлин, Владислав Никифоров от с. Копаница, майсторът на опинци от кв. “Калкас” Петър Янакиев.

Николай Ставрев от с. Елов дол

Гостите на работилницата ще могат да наблюдават демонстрации по изработването на маските. В околното пространство в Младежкия дом те ще могат да си купят и сувенири от щандове на Задругата на майсторите и на деца от 9-о основно училище в Перник.