ГЕРБ: Ако президентът иска политическа криза, да го каже ясно

 

БСП със суперлативи за Радев, ДПС има по-големи очаквания за него

 

Ако президентът желае политическа криза в България, да излезе и да го каже ясно, но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които изброи в своя отчет. Това коментира депутатът Тома Биков от името на ГЕРБ в кулоарите на парламента след пресконференцията на Румен Радев за първата му година като държавен глава.

Според него е притеснително, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП, защото трябвало да е президент на всички българи.

“Той трябва да бъде равно отдалечен от всички политически сили, в противен случай прави груба политическа грешка, ако се позиционира от страната на опозицията”, обясни Биков.

Според него Радев на практика е подкрепил мотивите на левицата за вота на недоверие.

Биков добави, че ГЕРБ не води войни, а иска да решава проблемите на хората. Който има време – нека да ги води, посочи депутатът.

Според него самият е бил като преглед на управлението на ГЕРБ. Вместо да каже какво е направил за тази една година, Румен Радев е казал какво всички останали са направили или не, докато той е президент.

Ние в момента сме председател на ЕС и имаме ангажимент в тази посока, каза Тома Биков по повод евентуалната среща ЕС-Турция. Концепцията на Борисов, че отношенията между Турция и ЕС трябва да бъдат стабилни, е от времето, когато г-н Радев още не знаеше, че ще бъде кандидат за президент на БСП, отбеляза депутатът.

По думите му Борисов няма вина, че Ердоган, Туск, Меркел имат желание да се срещнат с него, защото явно му имат доверие и това е добре за страната ни.

Голяма част от срещите на Радев бяха благодарение на премиера Борисов, каза Биков. “В отчета си държавният глава е забравил да спомене, че неговото правителство е подписало санкциите срещу Русия и за СЕТА, а ГЕРБ са ги подкрепили”, каза депутатът от ГЕРБ.

 

Според БСП Радев изпълнил със смисъл президентската институция

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна посочи, че президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова за тази година са придали много съдържание на президентската институция и са я запълнили със съдържание.

По думите й отчетът на Радев е бил респектиращ. “Впечатляваща международна дейност, в която президентът Румен Радев отстояваше националния интерес на България. Силни позиции, последователни и твърди по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени по теми като национална сигурност, борба с корупция, социални въпроси”, коментира Нинова.

По думите й най-силната характеристика на президентската двойка е това, че “абсолютно последователно изпълняват това, което обещаха в предизборната си платформа”.

На въпрос какво не е успял да направи президентът за последната година, Нинова отговори, че той сам е посочил, че не е успял да убеди управляващите, а и БСП за достигане на 2 процента от БВП на разходите за превъоръжаване.

“БСП има друга позиция по този въпрос, аз съм я изразявала пред него и пред КСНС открито и почтено”, коментира Нинова.

“Той каза, че не е успял да убеди управляващите по отношение на мерките за борба с корупцията. Остана на различна позиция от управляващото мнозинство по антикорупционния орган. Тук бяхме на една позиция с президента”, коментира Нинова.

Според нея има противоборство между институциите. “Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване, това е битка на концепции по този въпрос”, заяви тя.

Нинова изрази подкрепа и по казаното от държавния глава за свободата на словото. Имаме нужда от свобода на словото, подчерта тя.

 

ДПС: Очакваме повече

 

“Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той каза, че движението като цяло дава положителна оценка на първите 12 месеца от мандата на държавния глава.

Той имаше и успешни опити да бъде коректив на законодателната, на изпълнителната и на съдебната власт, подчерта Карадайъ.

 

“Воля”: Президентът се сля със статуквото

 

Според “Воля” президентът много бързо се е слял със статуквото. Това се посочва в позиция на партията по повод изминалата една година от президентския мандат.

Основното, което наблюдавахме през изминалата първа година на президентския мандат, беше, че Румен Радев подкрепя правителството и неговата политика. От близо 100 закона, приети от НС, е наложил вето едва на 5 от тях”, допълват още от “Воля”.

“За съжаление той не реагира в случаите, в които се предлагаха законови мерки в ущърб на хората. Като например ниската еднократна помощ за новородено дете, пенсиите и други закони, свързани с увеличаване стандарта на живот на българските граждани. Нашите очаквания бяха той да е много по-чувствителен към социалните теми, все пак е избран с подкрепата на лява партия”, се допълва в позицията.