Течове съсипват ценни книги в Универсалната научна библиотека в Перник, служителите мръзнат

Милан Миланов

Съветникът Миланов на ОбС сесия: Трябва да се вземат спешни мерки

 

Течове унищожават ценен книжен фонд в Универсална научна библиотека “Светослав Минков” в Перник. Фондът на библиотеката е от около 290 000 библиотечни единици.


Разрухата в пернишката библиотека

Тя е създадена през 1955 г. като градска масова библиотека. Истинската си дейност започва със своето преместване в Двореца на културата през 1957 г. През 1983 г. е удостоена с орден “Кирил и Методии” първа степен и е наименувана на името на големия български писател Светослав Минков. Проблема за влагата, студ, течове, съсипващи богатия фонд на библиотека, макар и със закъснение повдигна на последната сесия на минипарламента общинският съветник Милан Миланов.

„Покрити с найлони маси и стелажи, кофи и легени, в които се събира водата от течовете при дъжд, мръзнещи библиотекари – това е ежедневието в културното средище. Вече трета година се говори за проект, по който ще се извърши генерален ремонт на Двореца на културата, в това число и на библиотеката”, но нищо засега налице няма», алармира Миланов. Трябва да се вземат спешно поне краткосрочни мерки, за да не се налага посетителите да влизат с чадъри в някои от помещенията, а за работещите в наистина уникалната ни библиотека да има малко по-човешки условия на труд, допълни Миланов. Снимките от мястото са красноречиви.