Събраха близо 4000 лв. за 1-годишния Самуил с концерт под егидата на кмета Величкова в Бобов дол

Моменти от концерта в Бобов дол

Заминаваме за поредната рехабилитация в Турция, само 1 процедура е 350 лири, казаха родителите Мария и Чавдар Йорданови

 

Лечението на малкия Самуил, страдащ от тежка болест, продължава благодарение на събраните средства и с концерт в Бобов дол.

Момченцето, чийто баща Чавдар Йорданов е от Бобов дол, ще може да получи рехабилитацията, която му се прави в Турция, за да проходи. Община Бобов дол и цялата местна общност се обединиха, за да помогнат финансово на семейството на детето. Както писахме, община Бобов дол организира благотворителен концерт „Заедно за Самуил”, състоял се преди дни в салона на НЧ „Просвета – 1903”, който премина при огромен зрителски и обществен интерес. Кампанията бе под егидата на кмета на общината Елза Величкова, която отличи с благодарствени грамоти всички, които помогнаха да се съберат средства за лечението на Самуил.

„Бащата на детето Чавдар остана трогнат от съпричастността на бобовдолци и със сълзи на очи изрази благодарността на цялото си семейство за проявената човечност и доброта. В концерта се включиха децата от Клуб по художествена гимнастика – гр. Дупница, с ръководител Радмила Христова, които покориха зрителите със своите перфектни изпълнения. Присъстващите се насладиха и на песните и хората на самодейците от НЧ „Миньор -2006” – гр. Бобов дол, НЧ „Царичина – 2008” – гр. Бобов дол, НЧ „Просвета -1903” – гр. Бобов дол, НЧ „Зора – 2001” – с. Мламолово и НЧ „Пробуда – 1916” – Мало село, а с изпълненията си Димана Боянова и Орлин Делибалтов изправиха на крака цялата зала”, съобщиха от общинската администрация в миньорския град.

„На концерта бяха събрани 3775 лв. Отделно бяха събрани още средства, като кампанията продължава. Фолкпевците Борис Дали, Емилия и Константин са дали 1500 лв. От ОУ „Никола Вапцаров” са дарили 600 лв., събрани на благотворителния коледен базар, около 600 лв. е и дарението от СУ „Христо Ботев”, собственикът на фабриката за обувки Валери Димитров е дал 1000 лв., а работничките в предприятието – 800 лв. От друга фирма са предоставили 480 лв., Милослав Методиев – 220 лв. Предстои да разберем колко са средствата, събрани в още няколко кутии”, обясни Петър Петров – специалист в общинския отдел за култура, който бе сред организаторите на инициативата. Кампанията продължава. На страницата на фейсбук групата „Заедно за Самуил”‎  родителите на момченцето Мария и Чавдар в края на миналата седмица написаха: „Нашият малък герой днес отново ви благодари за съпричастността и вниманието, което получава от вас. Самуил на моменти все още поддържа температура, но се надяваме до ден всичко да е отминало. Момчето с огромната усмивка трябва да замине за Турция на поредната си рехабилитация в неделя. За целта вече са изтеглени 4 хил. лева от сметката му. Салдото, оставащо след тегленето, е 28 700 лв. Благодарим ви, ангели на Самуил! Поклон и респект към всяко ваше левче, отделено в полза на малкия голям боец Самуил! Бъдете здрави и благословени!”

Близките обясняват, че желаещите могат да помогнат на детето чрез групата с благотворителния онлайн базар „Заедно за Самуил”. Там могат да продават, купуват, търсят в полза на Самуил вещи, дрехи, играчки, техника… ненужни неща за един, които да намерят своето място при друг. Желаещите да помогнат могат да поставят дарителски кутии за Самуил и т.н.

„Децата не заслужават подобна съдба! Не заслужават и родителите, които, дарявайки живот, даряват част от себе си завинаги. Самуил е само на годинка и два месеца, но вече знае какво е да си боец. Кръстен с библейкото име (измолен от Бога), той пленява с тази ослепително голяма усмивка. Самуил е роден в 30-ата г.с. в тежко депресивно състояние, вследствие на което остава без кислород и в мозъчето му се образуват кисти. Те са причината за последващата диагноза – ДЦП, която до днес не позволява на него и родителите му да водят нормален начин на живот. Няма ден без рехабилитации, няма ден без сълзи. Досега семейството е успявало да се справя с всички разходи по рехабилитацията му и прегледите в България, които за един месец са в порядъка на 2000 лв. За съжаление рехабилитациите, които правят тук, не се оказват достатъчни за напредването му, на Самуил се налага да посещава ежемесечно и рехабилитационен център Рибем в Турция. Рехабилитаторите в Турция не споделят мнението на колегите си, че той е „тежък случай” и дават големи шансове и надежди за неговото прохождане.
За съжаление сумата за рехабилитациите в Турция, възлизащи около 7000 турски лири месечно, е непосилна за родителите. Една процедура е 350 лири, на ден се правят две, двуседмичният курс е за 20/24 бр. От дарителската сметка за детето ще се плащат единствено и само те. Всички други разходи – пътни, спане, храна в Турция, както и рехабилитации тук, прегледи и всичко, свързано с лечението на Самуил, поемат родителите”, споделят в пост на „Заедно за Самуил” преди 2 месеца близките.