Млада жена роди, докато „съпругът й” Иван Владимиров пие в кръчмата в Бистрица

Моменти от празника представление

 

Неочаквано за бащата Кире, Еленка се сдоби с рожба 7 месеца след сватбата, свекървата го кори: Взе си гражданка, те ти сега

Над 100 души се смяха на пиесата на самодейците от местното читалище

Млада жена роди, докато съпругът й пие в кръчмата. Оказва се, чe Кире – младият баща, пропуска раждането на първородния си син, защото не очаквал появата му.

Самодейците на сцената

Еленка родила 7 месеца след сватбата, на която младоженецът бил уверен от попа, че ще стане баща след 9 месеца. Това се случи в дупнишкото село Бистрица на Бабинден, който самодейците от женската и мъжката фолклорна група към местното читалище отбелязаха с пиеса и веселба.

Епизоди от представлението разказа секретарката на бистришкото читалище Гергана Спасова: „След раждането свекървата Йованка изпраща мъжа си – дедо Йорде, да търси сина им в кръчмата, за да му съобщят, че вече си има син. Когато дедо Йорде тръгва да търси сина си, той си идва пиян, с песни от кръчмата. Баба Йованка – неговата майка, почва да му се кара, че все е у кръчмата, а си има син, а той не може да повярва. Тя почва да го бие с една дрянова тояга. Кире й казва: „Не може да имам бебе, кога ме попо венча, каза, че след 9 месеца ще има бебе, а сега няма и 7 месеца и има бебе. Майка му отговаря: „Имаш си хубав и здрав син, но като ти виках да не зимаш гражданка, те ти сега”.

Пиесата показва и още от някои съвременни нрави. „Майката на Кире го праща да пазарува неща за бебето. Той изважда лист и почва да пише: „Пелени – и шише ракия, биберони и шише ракия”. Бабата диктува за „комбилизон за нея, че си го е скинала, да повие бебето”, но той пак си пише: „Комбилизон и ракия. Йованка постоянно се кара на сина си: „Стига с тая ракия! Бегай да пазаруваш и да доведеш свакята!”, продължи разказа си Спасова.

Самодейците, повечето от които са пенсионери, представиха пиесата в препълнената зала на младежкия клуб в селото. Ролята на родилката Еленка игра Даниела Михалчева. Баба Йованка – бабата акушерка и свекърва на младата майка, бе Иванка Милошева – бивша работничка във фармацевтичното предприятие „Актавис”. Съпругът на Иванка Милчо Павлов (индивидуален изпълнител в мъжката фолклорна група „Бистришки извори”, който е носител на куп награди от фолклорни фестивали) бе нейната половинка и в представлението, където игра свекъра дедо Йорде. Бащата Кире  бе Иван Владимиров – новото попълнение в мъжката фолклорна група, който е от град Дупница. В тъщата на Кире се превъплъти Иванка Душульова, също бивша работничка на „Актавис”. На сцената бяха акордеонистът Иван Наумов, Лиляна Михалчева и Елена Бошова – солистката на женската фолклорна група, отличавана с редица златни и сребърни медали, в ролите на майки на бебета. Изявиха се и Гълъбина Зарова, Йорданка Мухчинова, председателят на читалището Симеон Симеонов, Страхил Лазаров и Георги Ранчов, който също е от скоро в мъжката фолклорна група. За бабите и младите майки пяха славеите от фолклорното трио „Авлига”, с които бе и секретарката на читалище „П. К. Яворов” в Дупница Юлия Атанасова. Жените, всяка от които умее да майстори вкусотии, почерпиха с вкусни баници и питки. С домашно приготвени баници и сладкиши почерпиха и гостите. На случващото се на сцената се смяха над 100 зрители, които след представлението празнуваха заедно с артистите. На празника дойде само една от майките, сдобили се с рожба миналата година – студентката Ваня Милошева, която има 3 деца, а най-малкото е 10-месечната Гергана.

Миналата година в Бистрица са се родили 12 бебета. В селото живеят около 1600 души.