Кметът Церовска иска дългосрочен кредит от 6 млн.лв., с него община Перник ще погаси и 3,5 млн.лв. дълг към «Топлофикация»

Вяра Церовска

 

 

Публично обсъждане на проект за поемане на дългосрочен кредит в размер до 6 милиона лева в Перник е насрочен за 23 февруари. Средствата ще бъдат използвани за покриване на задължения на община Перник по изпълнително дело към НАП и за разплащане на борчове, надхвърлящи 3,5 милиона лева към „Топлофикация – Перник” ЕАД, както и за погасяване на краткосрочен заем към Интернешънъл Асет Банк. Кметът Церовска предлага поемането на дълга да стане чрез емитиране на общински книжа – облигации, при плаващ лихвен процент в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 2,2 процентни пункта годишно. Заемът ще бъде обезпечен със залог върху всички настоящи и бъдещи вземания на община Перник по бюджетната сметка, по която постъпват след централизация приходите по бюджета на общината, както и върху всички настоящи и бъдещи вземания на общината с произход собствени приходи.

Срокът за погасяване е до 12 години, считано от датата на издаване на облигациите, като има една година гратисен период за погасяване на главницата. Лихвите ще се плащат два пъти годишно – на 1 април и 1 октомври. Ще бъдат издадени 6000 облигации на стойност по 1000 лв. всяка. Кредитът е нужен на общинската управа, тъй като макрорамката на бюджет 2018 е семпла 58 330 760 лв, както заяви кметът Вяра Церовска. Тя не скри, че предстои една трудна във финансово отношение година.