Сена прелива, затвори пътища и тунели в Париж

Районът на Париж е силно засегнат от наводненията

 

Парижани запазват спокойствие на фона на покачващото се ниво на река Сена, което доближава върхови стойности, предаде Асошиейтед прес.

Районът на Париж е силно засегнат от наводненията, причинени в страната през изминалата седмица, но животът във френската столица като цяло запазва обичайния си ритъм.

Очаква се равнището на Сена скоро до достигне върхови стойности, но без да надхвърля рекордните нива, съобщи информационната служба “Вижикрю”, която следи тези промени, предаде БТА.

Докато наводненията през 2016 г. причиниха смъртта на двама души в района на Париж, а няколко бяха ранени, този път няма данни за жертви.

Като предпазна мярка парижките власти затвориха няколко тунела, паркове и приземния етаж на музея “Лувър”. Затворени са пътища по бреговете на Сена, както и някои гари покрай реката, но като цяло тези мерки не създават сериозни проблеми в “града на светлините”.

Доста по-сложна е обстановката извън столицата. Извънредно силните валежи доведоха до спиране на тока и наложиха евакуирането на около 400 души. Пороите причиниха значителни щети в предградията. Те ще се отразят зле и на фирмите, които предлагат плаване с корабче по Сена, тъй като движението по реката за момента е напълно забранено.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наводненията по поречието на реките Сена и Лоара през 2016 г. са имали негативен икономически ефект, възлизащ на 1,42 милиарда евро.

Изчисленията показват, че бедствие, сравнимо с голямото наводнение от 1910 г., когато нивото на Сена достигнало рекордните 8,62 метра, би причинило щети на стойност между 3 и 30 милиарда евро, отбелязва АП.