Експерт потвърди, че сега е пикът на грипа

Д-р Ангел Кунчев обяви, че сега се намираме в пика на грипа

Това е друга характеристика на грипа, че много рязко вдига заболеваемост, но също така и бързо отминава, казва д-р Кунчев

 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира пред Дир.бг грипната ситуация в страната. Както е известно, в по-голямата част от градовете за учениците бе обявена грипна ваканция, защото заболеваемостта сред тях е голяма.

– Д-р Кунчев, вече сме подвластни на грипа. Учениците в голяма част от страната бяха пуснати във ваканция. Сега ли е пикът на грипа?

– Намираме се в пика на грипа. Този подем на вирусите, който бе регистриран след празниците, продължи. Към момента около 30% от областите в България са в грипна епидемия, а градове като Перник и Пазарджик се намират в следепидемичен период. Това, което прогнозирахме като пик в края на януари, се случи.

Трудно е да се каже колко ще продължи този пик за заболеваемост, но вероятно тази и другата седмица ще бъдат най-тежки. След това, разбира се, ще има постепенно отшумяване. Това е друга характеристика на грипа, че много рязко вдига заболеваемост, но също така и бързо отминава.

– Какъв вид е грипът, който ни разболява?

– Грипът в голямата си част, да кажем около 80%, е вируси от тип „В“ – „Лили“ и „Ямагата“. В други градове имаше и грип тип „А“. Това няма голямо значение за болните, защото и клиничната картина, и поведението са идентични.

– Има ли някъде у нас забелязани усложнения от заболяването от грип, или общата картина е нормална?

– Има усложнения, но не мога да отлича някаква характерна особеност. Типична е грипната картина. Има неврологични усложнения, но много малко. При тях се забелязва засягане на мозъчните обвивки, менингити, енцефалити и др. Разбира се, най-често срещаното усложнение е вирусната пневмония. Тук искам да подчертая, че при навременното лечение нещата се тушират бързо и грипът минава нормално.

По-рано днес бившият зам.-здравен министър д-р Мирослав Ненков призова болните да се обръщат веднага към личния си лекар, ако не се чувстват добра, а не да ходят на работа.