Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем бившия заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев, който е и ексдиректор на болницата в Кюстендил.
Зортев е обвинен за това, че в периода 30 декември 2010 – 18 май 2011 г. в София нарушил служебните си задължения, като издал разрешения на частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД – Враца, да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ АД. С това действие обвиняемият е нарушил Закона за лечебните заведения (чл. 9, ал. 6), информира сайтът на прокуратурата на Република България.
„Вива Медика“ ООД е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение.

Настъпилата вреда от действията на д-р Зортев е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД – гр. Враца, в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение, и случаят е особено тежък, пише още в съобщението на прокуратурата.
На Михаил Зортев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Д-р Михаил Зортев бе заместник-министър на д-р Стефан Константинов. Той напусна екипа му по лични причини. Зортев е бивш директор на болницата в Кюстендил.

1 коментар

  1. За близо тринадесет милиона , само пет хиляди гаранция ?! Абе ей , некъдърни държавници, но нали и вие сте в далаверата! Добре,че се махнах от тази държава !!! Благодаря ти Господи !!!

Comments are closed.