ОбС – Самоков прие бюджета за 2018 г. в размер на над 38 млн. лв., В. Зашкев: В сметките са включени основно бордюрчета, плочки и фасадни мероприятия

 

Св. Атанасова от РБ: В бюджета няма стратегия, ще оправим дворовете на училищата, но ще има ли деца, не виждам идея за индустриална зона, как ще привлечем инвестиции


Самоковският общински съвет прие бюджета на общината за 2018г. в размер на 38 345 898 лв. Общинските съветници гласуваха с 25 гласа „за“, единствено „против“ гласува съветникът Васил Зашкев от ДСБ, Ирена Гелова от ГЕРБ се въздържа.

По време на дебатите общинският съветник Васил Зашкев заяви, че в бюджета липсва стратегия и философия, други пък коментираха, че е заченат в лъжа.

Капиталовите разходи в бюджета за тази година възлизат на 8 547 311 лв., като в изготвения списък са заложени обекти, предвидени за строителство и ремонт. Няколко общински съветници се обединиха около мнението, че сега е моментът да се насочат средства за едно по-устойчиво развитие на общината.

„Така представеният бюджет основно са включени бордюрчета, плочки и фасадни мероприятия. На тазгодишния бюджет му липсва философия, стратегия в каква посока да се развива общината. И ако сега наистина има средства, днес беше моментът да се насочат една голяма част от тях за едно устойчиво развитие. Ще цитирам един бивш кмет “за да се спечелят избори, трябва и шарения“, явно и тази година, ще веем калпаци и байраци с показни мероприятия. Не може при 22 села без канализация да не се опитаме дори да оправим едно, знаем, че проблемите с водопроводите са огромни. Кметът Георгиев на общественото обсъждане каза, че няма отворени програми, проекти, по които да кандидатстваме, а едно от изискванията е да има изградена пречиствателна станция. Ами от тука нататък, след като няма програми, нищо ли няма да правим? Задължение на Общинския съвет е да следим правилното разходване на средствата. А примерите за лоши инвестиции през годините са много. Единият е общинският хотел на Боровец, който никой не иска и да го погледне, другият е общинският хотел в Самоков, който, ако сложим амортизационни и инвестиционни разходи, никога не може да ги върне. Не виждам как аз лично мога да гласувам за така представения бюджет“, заяви Васил Зашкев.

Светла Атанасова от Реформаторския блок заяви, че това е поредният бюджет, в който липсва цялостна стратегия и перспектива за развитието на община Самоков.

“Хубаво, ще направим дворовете на училищата, а ще има ли деца в тези училища? В бюджета аз не виждам перспектива. Има улици в града, на които живеят по 5 човека на една отсечка от 10-15 м, а ние там ще влагаме стотици левове. Не виждам индустриална зона или нещо, което да се планира в бюджета, за да се привлекат инвестиции, млади хора. В бюджета не виждам предложения как ще изглежда Самоков след 5 или 10 години. А бюджетът е добър и мисля, че сега беше възможността да гледаме напред” коментира Атанасова.

В дискусията се включи и съветникът д-р Димитър Панев с конкретни предложени: “По приходната част искам да попитам, този туристически данък 500 хил. лв., който е заложен, какво влиза в него? Ако в него влиза така заложената курортна такса, как се взима тази курортна такса, само на добрата воля на хотелиерите? Общинската администрация прави ли някакви проверки на нощувки, как си събираме парите от тази курортна такса.?

В разходната част ние гласуваме някакви цифри.

В капиталови разходи имаме 2 млн. лв., без да знаем какви са конкретните разходи. Ние не знаем какво гласуваме.

Не мога да разбера, а и не ме убеди общинската администрация в капиталовите разходи за улици, площада на квадрат ли са смятани, на линеен метър ли, т.е. не ни предоставихте количествено-стойностни сметки. За подмяна на асфалтова настилка някои от нас знае ли за съоръженията, какви са гаранциите относно ВиК и др. Аз ще гласувам „за“ приемането на бюджета, защото общината трябва да има бюджет, за да работи” – зави д-р Димитър Панев от МК “Самоковци за Самоков“.

Кметът на Самоков Георгиев отговори, че туристическият данък е заложен на база събраното от предходната година. “Данъкът е плаващ“, каза Георгиев.

Критика към общинската администрация отправи и председателят на ОбС- Силвия Стойчева: “За централната градска част заложената сума е 1 400 000 лв. Не беше ли редно да ни покажете какво представлява, защото така сумата звучи много стряскащо?”, отсече Стойчева.

От групата на ПП ГЕРБ Венета Галева предложи общинската администрация на всяко шестмесечие и деветмесечие да предоставя информация как и какви строително-ремонтни дейности се извършват в населените места.

„Общинските съветници бяхме прелъстени и измамени. Бюджетът беше заченат в лъжа. Единственото негово достойнство, което чухме, е, че бил рекордно голям”, коментираха след сесията съветници.

Според проекта за бюджет приходите са в размер на 38 345 898 лв., в т.ч.: за делегирани от държавата дейности в размер на 15 898 972, в т.ч., обща субсидия за делегирани от държавата дейности в размер на 14 519 796 лв., собствени приходи на звената на делегиран бюджет в размер на 10 508 лв.

Преходният остатък от 2017 година е в размер на 1 380 303 лв., приходите за местни дейности са в размер на 22 446 926 лв., в т.ч.: данъчни приходи в размер на 3 702 000 лв., неданъчни – 8 266 014 лв., трансфери за местни дейности в размер на 2 095 000 лв., в т.ч.: обща изравнителна субсидия 1 036 300 лв., трансфер за зимно поддържане и снегопочистване – 184 400 лв. Целевата субсидия за капиталови разходи в местни дейности е 874300 лв., временни безлихвени заеми са 812 111 лв.

Преходен остатък от 2017 година в размер на 9 509 026 лв.,  в т. ч. с целеви характер – 304 233 лв.

По разходите в размер на 38 345 898 лв., разпределени по функции и дейности – за делегираните от държавата дейности в размер на 15 898 972 лв., за допълнително финансиране на делегираните от държавата дейности със средства от собствените приходи в размер на 10 508 лв. във функция „Образование” и 21 340 лв. във функция „Култура, за местни дейности в размер на 22 446 926 лв., в т.ч. резерв за непредвидени и/или неотложни разходи в размер на 750 000 лв.

Капиталовите разходи са  8 547 311 лв.

Предвидени са и субсидии за читалища в размер на 447 300 лв., парите за спортни клубове и организиране на спортни състезания са 250 000 лв., организации с нестопанска цел  получават 5 900 лв., средства за фонд „Култура” са в размер на 438 036 лв..

Проектът на бюджет предлага разходи за представителни цели на кмета – 15 000 лв., както и разходи за международна дейност на кмета на общината в размер на  5 000 лв., разходи за представителни цели за кметове на населени места и кметски наместници в размер на 11 800 лв. и разходи за празници в селата в размер на   36 500 лв. Разходи за представителни цели на председателя на ОбС Силвия Стойчева се предлага да са в размер на 7500 лв.

Съветниците гласуваха максимален размер на новия общински дълг за 2018 година в размер на 1 630 000 лв., максимален размер на общинския дълг и общинските гаранции към края на 2018 г. в размер на 1 630 000 лв., както и намерения за поемане на нов дълг.