Кметът на община Перник Вяра Церовска откри научната конференция „Маски и политики“, предхождаща “Сурва 2018”.

 

Кметът на община Перник Вяра Церовска откри официално научната конференция, предхождаща 27-ия международен фестивал на маскарадните игри “Сурва 2018”.

„Форумът тази година е под мотото „Маски и политики“ и е юбилеен, провежда се за 25-и път”, обяви директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова при откриването.

„Щастлива съм, че за поредна година вие, учените, търсите дълбоките корени на маскарадните традиции, проследявате процесите на техните промени и мястото им в социокултурното пространство. Без вас и фестивалът няма да е същият“, сподели кметът и пожела успех на участниците. Градоначалникът беше придружен от зам.-кмета Севделина Ковачева и секретаря Радослава Манова.

Научният ръководител на конференцията проф. Иван Маразов изказа специална благодарност на община Перник и Регионалния исторически музей за организацията на това мащабно събитие.

В програмата са включени 23 доклада на учени и изследователи от цялата страна. Присъстват гости от Сърбия и Македония. По време на конференцията ще бъде представен сборник с научните доклади от провелата се миналата година конференция. Конференцията ще продължи до 16.30 часа и ще завърши с дискусия.