СГП внесе протест срещу предсрочното освобождаване на нарокобоса на Югозапада Васил Маникатов

На 17.01.2018г. Софийски градски съд уважи молбата на Васил Маникатов от Сандански за условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на наложено му наказание, като го освободи с остатък от наказанието в размер на 6 години и 6 месеца.

Непосредствено след проведено съдебното заседание, Софийска градска прокуратура подаде протест срещу определението на съда, тъй като счита, че то е неправилно и незаконосъобразно.

Васил Маникатов изтърпява поотделно две наказания за разпространения на наркотици, като за първото деяние му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 8 години, а второто му наказание в размер на 15 години „лишаване от свобода“ е сформирано чрез групиране на наказания по няколко отделни присъди.

Към настоящия момент Маникатов е изтърпял общо от двете наказания 16 г. и 5 месеца.

Софийска градска прокуратура не споделя становището на Софийски градски съд, че спрямо Маникатов са осъществени целите на наказанието и е постигнато превъзпитателно въздействие. Не са налице доказателства за неговото поправяне и с оглед обществената опасност като деец и тежестта на извършените от него престъпления е необходимо да изтърпи я цялост наложените му наказания.

Предстои произнасяне по протеста на СГП от Апелативен съд гр. София.

 

Васил Маникатов е по-известен като наркобоса на Югозападна България. Според прокуратурата през 90-те той е контролирал канал за хероин към Гърция. Там е осъден на 12 години затвор заради сделка от 1996 г. У нас Маникатов е осъден и вече е излежал 9-годшна присъда за търговия с хероин. Днес прокуратурата иска да увеличи гръцката присъда с още три години и така да отдалечи “хероиновия крал” от свободата.

Въпреки че през 2008 г. има подозрение, че Васил Маникатов върти канал за дрога и докато е зад решетките, той живее луксозен затворнически живот. Излиза, вижда се с жена си и детето си, работи в приятелска фирма навън, а в затвора се прибира само, за да спи. Тогава, докато с лекота отмята наказанието си, един ден Маникатов не се прибира в затвора. От престъпник се превръща в жертва. Отвлечен е от групата, която година по-късно ще стане известна с прякора “Наглите”.

През юни 2016 година антимафиоти претарашиха  личния автомобил на сочения за наркобос Васил Маникатов в Сандански. Акцията на криминалистите дойде след сигнал, че в автомобила „Опел” на Васил Маникатов, паркиран на ул. „Св.св. Козма и Дамян” в курортния град, има кокаин и канабис. При щателното претърсване от страна на полицаите действително са открити наркотичните вещества, информират запознати. Васил Маникатов е стар познайник на ченгетата. Припомняме, че през лятото на 2015 г. полицаи се изсипаха във вилата му в местността Полина лъка край Сандански. Проверката бе извършена съвместно със служители на ЧЕЗ след сигнал за кражба на ток. На място бе установено, че към елтаблото на къщата са монтирани кабели с цел манипулация и некоректно отчитане на еленергия. 57-годишният сандански напкобос изтърпя 9-годишна присъда за наркотици в затвора в Бобов дол. Преди 3 години обаче гръцката прокуратура поиска екстрадицията му заради разпространение на около 4 кг хероин през 1996 година. Той бе обвинен, че на неустановена дата, но преди 28 април 1996 година, е продал в родния си град Сандански дрогата на двама гръцки граждани.