Зам. гл. прокурор Борислав Сарафов: На панталоните на Росен Ангелов намерихме ДНК на Кети и на Недялко, той ги е убил!

“Намерихме и установихме дрехи. Дрехите имат като ДНК на Росен Ангелов, защото той носи собствените си панталони, така и на Кети, и на Неделчо. Реалността не е далеч от това, което гледаме по филмите”, категоричен е зам. главният прокурор Борислав Сарафов, шеф на Национална следствена служба. ДНК експертизата, която според прокуратурата категорично доказва, че извършител е Росен Ангелов, е сравнена с взет през 2007 г. негов генетичен материал.

„Тогава Ангелов има направена полицейска регистрация и от него е взет както дакталоскопен материал, така и ДНК материал”, допълни Сарафов.

Този ДНК материал е сравнен с ДНК от панталони на Ангелов, открити край постройката, в която живее. Върху тези панталони е имало ДНК както на Росен Ангелов, така и на жертвите Неделчо и Кети Кюхова.

Как и за колко време се прави ДНК експертиза у нас? Любопитството по тази тема засили шесторното убийство в Нови Искър. Пред bTV за първи път говори управителят на лабораторията, която изготви основните ДНК анализи в разследването.

Ключът за разкриването на шесторния убиец в Нови Искър се оказаха няколко ДНК експертизи. За сравнение е използван ДНК материал на Росен Ангелов, вкаран в базата на МВР още през 2007 г. след задържане от полицията.

„На нас не са ни нужни микрограми ДНК, за да анализираме обект. По-скоро сме в границата на нанограмовите количества и по-малко. Това се дължи на доброто развитие на науката. Успяхме в рамките на 3 работни дни да дадем достатъчно резултати на разследващите”, обясни тя.

Ключов свидетел по случая в Нови Искър: Росен Ангелов беше в състояние да убие шестима 

Драгомир е един от хората, които познават най-добре издирваният Росен Ангелов. Работили заедно последната година и половина. Описва го като „много сприхав” и „потаен”.

За последно го видял на 1 януари, денят след убийството. Излъгал, че брат му е починал и отива на погребение. Иначе изглеждал „нормален”.

Росен Ангелов споделил и за връзката си с Кети Кюхова. Запознали се на спирка в Нови Искър. Любовта им продължила до ноември. „Откакто се скараха последния месец почна да стана особен”, споделя Драгомир. Ангелов и Кюхова продължили да си пишат, но станал „съвсем различен човек”. Способен ли е обаче да убие шестима души? „Според мен, да”.

Винаги ходел с раница, в която си носел дрехи. Не се разделял и с пистолета си, бил отличен стрелец.

 Драгомир е човекът, който съдейства на полицията и ги води до вилата в Луково, малко след като разследващите установяват, че той е автор на шесторното убийство. Според свидетеля, Ангелов е избягал, след като униформени влезли в друга къща наблизо.

Както ВЯРА писа, Росен Ангелов се е самоубил още в петък – ден, след като е започнало издирването му. От прокуратурата са категорични, че именно Росен Ангелов е извършител на шесторното убийство.

Това стана ясно на специален брифинг на тема шесторното убийство в Нови Искър. Разследващите се постараха да отговорят на всички въпроси, които циркулират в последните дни в медиите и онлайн.

 Благодарение на експертизите става ясно, че Росен Ангелов е сложил край на живота си само ден, след като е започнало неговото издирване, започнало на трети януари.

В тялото му не са открити нито наркотици, нито алкохол.Къде се е намирал Росен Ангелов преди това и какво точно е правел, не стана ясно.

До него е открит таблет, от който Ангелов е посещавал уебсайтове за детска порнография, както и телефон.

Един от мотивите, който е подтикнал Росен Ангелов да извърши шесторното убийство в Нови Искър е желанието му да обере домовете, в които е чистела жертвата му Кети Кюхова, поясниха разследващите на пресконференция по случая.

Мотивите

Според тях мотивът за убийствата е смесен – от една страна емоционален, заради приключилата любовна връзка между Ангелов и Кюхова, а от друга – финансов, защото Кюхова отказала да помогне на Ангелов в обирите.

„Ангелов е искал от Кети да му предостави достъп до домовете, които чисти, като му даде ключ и код за алармата, за да може да ограби тези жилища”, поясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

На въпрос защо Ангелов се е върнал в къщата, за да убие семейството на Кюхова, разследващите казаха, че те са единствените хора от обкръжението на Ангелов, които биха могли да потърсят Кети.

Росен Ангелов се е самоубил със заглушител

Първоначалната информация е, че той се е застрелял с малокалибрено оръжие със заглушител в главата. Бил е намерен на 07.01.следобед от патрул на Военна полиция във вила в с. Луково на по-малко от 500 метра от тази, в която е живеел преди.

На импровизиран брифинг главният секретар на МВР Младен Маринов посочи, че открият труп “по описание и по дрехи” дава основания да се предположи, че е на Ангелов, но това категорично ще бъде потвърдено само след излизането на резултатите от поръчаните експертизи.

Все още не е ясно кога е настъпила смъртта и дали мъжът днес се е върнал в постройката, или през цялото време е бил в нея. Маринов посочи, че става дума за изоставена къща с избити врати и прозорци, която не е била проверявана по-рано.

 Продължава и изясняването на мотивите за престъплението. Още се изяснява къде се е укривал през последните години след влизането в сила на последната си присъда – знае се, че е бил строител и служител в автосервиз.

На 2 януари в дома им в Нови Искър бяха открити телата на петима души – баща и син, момиче и момче и възрастна жена. Всички те бяха с множество огнестрелни рани.

Първоначално се издирваше жената, с която по-възрастният Неделчо Юнаков е живеел на семейни начала – Кети Кюхова. Тялото й беше открито на следващия ден, а постепенно от прокуратурата, а и от намерени на място от репортери веществени доказателства стана ясно, че Юнаков е имал фирми, свързани с ДДС измами, а Кюхова е имала в миналото връзка с осъждания за множество тежки престъпления Ангелов.

Борислав Сарафов: „Няма никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство“

 

“В нас няма никакво съмнение кой е извършителят на шесторното убийство в новогодишната нощ в Нови Искър”, каза заместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на 10.01.2017 г., в който участваха административните ръководители на СГП – Емилия Русинова, и на ОП-София – Наталия Николова, и началникът на отдел „Разследване“ на СДВР – Стойно Цветков.

 „На 7 януари бе открит трупа в Луково. Бе извършен оглед на трупа и самата постройка, и бе назначена експертиза на тялото. При аутопсията е установено, че входната рана е в слепоочната област. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна. Смъртта е от края на трето-четвърто денонощие, т.е. той се е самоубил в петък – 5 януари”, разясни  Наталия Николова.. “При комплексната оценка, а именно положението на тялото и ръката на Ангелов, заедно с допълнително поставения елемент и направлението на изстрела, показват, че Ангелов е могъл да възпроизведе изстрел със собствената си ръка. По долните крайници има едно нараняване, което е с много голяма давност – от 10-15 дни. В тялото му не се доказва наличие на етилов алкохол. Не се доказва наличие на морфин, метаамфетамин, метадон и каквито и да е упойващи вещества”, каза още прокурор Николова.

“Мотивът за убийството е смесен – както емоционален, така и финансов. Кети се е занимавала с почистване на домове на заможни българи в София и околностите, а Росен Ангелов е искал да ограби някои от тези домове. Именно това е причината за разрива в отношенията на двамата. Росен е искал ключове и достъп до алармените системи на някои от тези домове. Кети е разбрала, че любовта му не е била съвсем безкористна. Именно затова са били заличени всички свидетели. Искал е да заличи всички следи към него. Той е убил семейството на Кети, защото след смъртта ѝ именно те са заинтересовани от разследване”, добави г-н Сарафов. “Според нас ДНК-анализът е неопровержимо доказателство за престъпление. Още през август 2007 г. Росен Ангелов има направена полицейска регистрация, когато са взети негови ДНК- проби. Оттам имахме ДНК -материал за сравнителен анализ. ДНК- анализът беше извършен бързо, защото това беше приоритетна задача, по която работеше целият експертен състав. 48 часа от изземването до анализа е достатъчно време”, каза още директорът на НСлС.  “Хронологично първо е убийството на Кети”, добави Б. Сарафов.

“С оглед всички факти мога да ви кажа, че убийството е станало в тъмната част на денонощието на 31-ви срещу 1-ви. Евентуално първото убийство е станало след 19:30 часа в района около къщата, където е намерено семейството. Кети Кюхова е излязла да разходи кучето си и около 23 часа е извършено и петорното убийство. Тялото на Кети е изхвърлено след това. Роднините на Кети са я търсили през времето, когато я е нямало. Росен Ангелов е превозил тялото на Кети с джипа. Той е знаел къде Кюхова разхожда кучето”, каза началникът на отдел „Разследване“ на СДВР – Стойно Цветков.

“Освен хората, които са убити в къщата, не е имало други хора и свидетели. Има доказателства по делото, че семейството е било притеснено, че Кети е излязла и не се е прибрала. Имаме доказателства и че до 23 часа семейството е било живо. От доказателствата е ясно, че Росен Ангелов обичайно е носил раница, в която е носил дрехи. Той е оставал да нощува по различни места. Именно в тази раница са били дънките, по които сме установили кръвта на жертвите и ДНК на Росен Ангелов”, каза градският прокурор Емилия Русинова.

“Няколкодневният денонощен труд даде резултат. По категоричен и несъмнен начин е доказан и разкрит случая с тежкото криминално престъпление в Нови Искър. Росен Ангелов е привлечен като обвиняем. Извършени са 16 огледа и претърсвания, назначени са 91 експертизи. Разпитани са 21 свидетели, някои от тях – пред съдия, и стотици разузнавателни беседи. Аутопсиите показват по няколко изстрела в телата и контролен изстрел в главите“, съобщи директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов на брифинг в Съдебната палата, в който участваха също – административният ръководител на СГП Емилия Русинова, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

 

“Няма никакво съмнение по отношение на авторството на деянието, той е действал сам”, обяви още Борислав Сарафов на 05.01. 2018. Това потвърждавал и ДНК-тестът.

56-годишният Росен Ангелов е привлечен задочно като обвиняем за убийството на повече от едно лице при условие на опасен рецидив и с умисъл – престъпление  по чл 116, вр. 115, съобщи Емилия Русинова, административният ръководител на СГП. Обвиняемият е имал интимна връзка с убитата от него Кети Кюхова, която е продължила около 6 месеца преди фаталната нощ. Росен Ангелов има три присъди, поясни Сарафов. Едната присъда е за кражба, втората – за изнасилване, третата присъда е за това, че в с. Луково е съблякъл дете на 12 години и блудствал с него, обявен е за общодържавно издирване от 8 септември 2009 година.

„Работим по много версии. Името на извършителя ни беше известно още след първите 24 часа, но интересите на самото разследването и задържането на лицето по някой път налагат името му да не бъде разкривано веднага. Не всички неща искаме да споделим, докато лицето не бъде установено, защото може да се застраши живота и на други лица. Направил е опити за заличаване на следите, включително и разместване на телата. Тази нощ действително е била къща на ужасите. Имаме доказателства за това, че е убил жертвите си една по една. Убил е Неделчо и Георги, след това бабата“, съобщи  Сарафов. По думите му междувременно Нанси и приятеля й са се качили на втория етаж и са се опитали да се скрият. „Претърсил е всяко едно помещение и е убил всички лица, находящи в тази къща“, допълни Сарафов.

Главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов допълни, че на намереното тефтерче е назначена експертиза. „Към момента името на Неделчо фигурира в него. За престоя на Росен в къщата не можем да твърдим колко е бил. Неделчо и Георги имат защитни наранявания. Това говори за опит на избиване на оръжието. Операцията ще продължи до момента, в който бъде задържан. Поискал съм да бъдат забранени ловните излети в района, в който тече операцията“, каза още Младен Маринов.

Мотивът на извършителя на убийството е личен и е свързан с интимни отношения и връзка с Кети Кюхова – тя е била убита първа, обяви главният секретар на МВР.

 

Според профила на Росен Ангелов той е хитър, лукав, прикрит, със завишено самочувствие, стреми се да се налага на околните. Ангелов е претенциозен, интригант, с високо ниво на интелигентност, бърза адаптация, упорит. Възприема и най-малката вероятност за неуспех като разстройваща. Извършителят е имал повече от 24 часа преднина до момента на откриването на телата, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов. Категорично не било вярно, че Ангелов е бил “изпуснат за малко” от униформените от къщата в Луково.

 

В района на операцията са съсредоточени достатъчно полицейски сили, които да се грижат както за издирването и задържането на извършителя, така и за сигурността на живеещите там, съобщи старши комисар Ивайло Иванов.

 

„Благодаря на целия екип от прокурори, разследващи полицаи, полицаи от специалните полицейски сили. Те положиха денонощен труд и не са се прибирали по домовете си от 2 януари почти до настоящия момент. Всички колеги вложиха душа и сърце, за да може това убийство да може да бъде както разкрито, така и доказано. Този огромен обем от процесуално-следствени действия доказва по несъмнен начин автора на деянието – Росен Ангелов“, каза още Борислав Сарафов.