Владимир Георгиев

Хората настояват прокуратурата да се самосезира по случая и да изнесе конкретни факти

„Няма да кажа нито дума за санирането“, това обяви кметът  Владимир Георгиев пред репортер на „Вяра“ по повод грандиозните коментари и скандали за санирането на еднофамилните жилищни сгради в Самоков. На въпросите кои еднофамилни жилищни сгради в община Самоков попадат в списъка за саниране по ОП „Региони в растеж” и по какви критерии са избрани собствениците, кметът Владимир Георгиев вчера категорично отсече, че няма да коментира нищо по темата.  А проблемите са следните: Жителите на Самоков настръхнаха от появили се информации, че в списъка за саниране на еднофамилни жилищни сгради фигурират общински чиновници. Хората питат градоначалника попадат ли хора, близки до властта, в списъците и в тях има ли социално слаби? По техните думи публично не са оповестени имената на собствениците, които ще се възползват от услугата, а има само идентификатори в цифри. По какъв критерий са избрани? „Не са оповестени имената на собствениците, които ще се възползват от услугата, а има само идентификатори в цифри“, казват хората. Самоковец заяви: „Когато моето семейство попита за санирането на частни сгради в община Самоков, ни беше обяснено, че къщата трябва да е с минимум четири домакинства (семейства). Нека разберем критериите, по които са избрани хората от списъка, защото иначе той трябва да отиде в ПРОКУРАТУРАТА“, се казва в сигнала до „Вяра“. В коментара се включи и Христо: „Точно така! Защото има къщи и с по две домакинства, на които бяха приети и одобрени документите още от миналата година, отделно че са много близки роднини на работещи в общината и приемането на документи за тях беше със 100% приоритет!“

Припомняме, че кметът Владимир Георгиев подписа договоритe за финансиране на проекти за внедряване на мерки за енергийна ефективност по оперативна програма „Региони в растеж” в четири проекта на стойност близо 8 млн. лв. „В сайта на община Самоков изнесената информация е изключително неразбираема”, възмутено сигнализират до „Вяра“ самоковци.

В един от проектите за община Самоков са предвидени 13 сгради, 4 жилищни блока, една жилищна кооперация и седем къщи. В списъка попадат сградите на улица „Търговска“ №25, „Търговска“ 23, „Христо Йовевич“ 2, „Възраждане“ бл.15, „Николай Николаевич“ 34, „Житна чаршия“ 39-41 и „Плана планина“ 4 се предвижда изпълнение на всички енергоспестяващи мерки. Сгради на улици „Булаир“ 53, „България“ 60, „Неофит Бозвели“ 9,1, „Подридна“ 32-34 също са включени в техническото обследване. Общата стойност на този проект е 1 656 623.73 лв. В друг проект са включени Общинска администрация-Самоков, РПУ-Самоков и сградата на ОУ „Авксентий Велешки“ с обща стойност 4 180 968. 67лв. Третият проект обхваща 11 сгради – 3 блока и осем жилищни сгради – на  бул. “България“, ул. “Генерал Велиаминов“, ул. “Николай Николаевич“ и ул. „Неофит Бозвели“, ул. „Абаджийска“ 2, 4 и 6, ул. „Подридна“, ул. „Искър“, ул. „Рилски скиор“ и ул. „Крали Марко“ – всичко на обща стойност 1 421 985.23 лв. Въпросите на самоковци са на кого са тези къщи и дали тези хора са социално слаби, или са жилища на близки до властта хора? Хората очакват кметът Георгиев да им отговори и да внесе яснота по темата. „Крайно време е обаче прокуратурата да се самосезира“, настояват самоковци. Ивайло Попов сподели пред „Вяра” колебания, че прокуратурата ще се самосезира. Той припомни, че  синът на шефката на прокуратурата в Самоков наскоро е назначен като младши юрист в община Самоков.

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. Какво има да казва ??? В блоковете на ул.“Абаджийска“ живеят майка му и родителите на Бодурова….
    Нека да каже …..!!!

  2. Щом няма какво да каже,има какво да крие това което всички знаем уредиха си техните хора!

  3. Защо се чудите, на Езерото в
    кооперацията ,която ще се сенира живее Маряна Вучова ,която отговаря за транспорта в ОБЩИНАТА а и зетя и е там!!!

  4. Ха ха. Нали не очаквате, че ще санират къщите на обикновенните, работещите хора. Много ясно че са на някои връзкари. И защо да се коментира, няма смисъл, нали те си знаят! Алчна, ненаситна и безкруполна сган.

  5. Четейки от известно време по темата става съвсем ясно, че всичко е нагласено. Кметът ТРЯБВА да отговори, защото това му е работата.Но също така и „дамите“ от общинска администрация за : умишлено скриване на информация за обикновените самоковци, за подвеждане и злоупотреба със служебно положение. Освен това самите самоковци да изискат разяснения по темата и кой ще бъде уволнен или сам ще си подаде оставката.Защото ПРОТЕСТИ не са изключени и защото нито общината , нито градът са частна собственост на определен кръг хора.

Comments are closed.