ОбС в Рила обмисля създаване на собствено ВиК дружество, кметът Кабзималски: Предстои среща за решаване на водния проблем, предлагам  да се изгради допълнително водохващане

Георги Кабзималски

 

Съветниците в Рила обмислят създававе на собствено ВиК дружество, стана ясно на последната сесия. Кметът Георги Кабзималски посочи, че това не трябва да става самосиндикално, а с други общини да обмисли регистрирането на собствена асоциация.

Общинските съветници недоволстваха от незначителните инвестиции от страна на кюстендилското ВиК в общината.

Той обясни, че предстои среща за решение на проблема с водоснабдяването в областна администрация с участието на представители на двете общини от Рилското корито, на ВиК оператора и на депутати. Кабзималски предлага 3 варианта за решение на проблема, между които разширение на шахта и изграждане на допълнително водохващане. Кметът заяви, че общината има достатъчно питейна вода, но химическите показатели не са задоволителни. Съветници обсъдиха предложението на кмета Георги Кабзималски относно придобиване (одобрение) на инвестицииите, направени от ВиК оператора „Кюстендилска вода“ ЕООД – Кюстендил за 2017 г. в активите на Публична общинска собственост на община Рила. Става въпрос за инвестиции в размер на 4213 лв. В случая „Кюстендилска вода“ задължава кмета на Рила да определи комисия в състав: представител на дружеството, представител на асоциацията и от общината, която да извърши проверка и потвърждаване възможността за приемане на конкретни инвестиции. Същата е сформирана в средата на декември 2017 г. и до момента е извършила проверка на инвестициите от ВиК „Кюстендилска вода“, изготвила е константивен протокол, както и приемно-предавателни протоколи за завеждане в активите на общината.

Припомняме, че на сесия през октомври м.г. кметът Кабзималски информира за размера на ВиК инвестициите в областта – общо на 280 186 лв. и по общини, като визира Бобошево, Рила и Кочериново. Бе посочено, че за Бобошево инвестициите са в размер на 26 000 лв., за Кочериново – 21 900 лв., а за Рила – едва 4213 лв. С тези 4200 лв. са поставени ултравиолетов разходомер в Пастра и водомер в „Рилатекс“.

На сесията предната седмица съветници се поинтересуваха чия собственост са тези активи, в случая водомерът, след като е монтиран в „Рилатекс“, а кметът информира, че всички тези активи остават собственост на общината.

Съветниците от Рила решиха да бъде закрито общинско социално предприятие. Според Кабзималски дейността му е изчерпана и съществуването му носи загуби. Чрез предприятието е кандидатствано по различни социални програми. Ако се наложи, по-лесно е да бъде регистрирано ново такова, посочи кметът. Приета бе годишна програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост. Съветниците обсъдиха въпроса с арендата на общинска собственост. Посочено бе, че общината не предвижда гратисен период за ползвателя и се изисква веднага да се заплаща съответната арендна вноска.

Съветниците приеха предложението да се кандидатства пред социалния и инвестиционен фонд за изграждане на отоплителна инсталация за центровете за настаняване за хора с психически разстройства в размер на 30 000 лв. В Рила в сградата на бившата болница има два такива центъра, съответно с 10 и 15 човека, които се отопляват с климатици, но това излиза скъпо за общината и предложението е да се изгради такава инсталация с горива – пелети.

ОбС прие общината да кандидатства по процедура „Проектиране и изграждане на анаеробни инсталации за разделно събирани биоразградими отпадъци“ по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Става въпрос за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Съветниците приеха решение за предоставяне и актуализиране на ползването на недвижими имоти от общинския поземлен фонд, собственост на общината с начин на трайно ползване за 2018-2019 г.

Приет бе отчет за дейността на Общинския съвет за периода м. юли  – м. декември 2017 г.