Кметът Церовска награди Малин Будинов със специален плакет за 70-ия му юбилей в Перник, майсторът призна: 25 от маските ми са в САЩ, занаята ще предам на внука

Доайенът Малин Будинов

Доайенът на «Мечкарница» Малин Будинов бе изненадан с плакет от кмета Церовска за 70-ия си юбилей в Перник. Фоайето на Общинския младежки дом в Перник се оказа тясно за почитателите на прословутата Мечкарница.

Граовско хоро се изви в Мечкарницата

Това бе десетото, юбилейно издание на работилницата за маски, която бе отворена в трите дни на 27-ия международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” 2018 в Перник. По традиция в нея участват едни от най-добрите майстори на сурвакарски маски и народни занаяти в Пернишко. Тя посрещна първите си гости, приветствани официално от формация «Чудно оро» с ръководител Йовчо Георгиев с темпераментни нашенски хора.

„Това е истинското сърце на Сурва, защото хората тук, които показват как правят своите маски, са тези, които поддържат традицията жива и я предават на поколенията“, сподели кметът Вяра Церовска. Тя поздрави специално и гостенчетата от столицата, пристигнали да се порадват на най-мащабния фестивал на Балканите,  и връчи специален плакет на майстора на маски Малин Будинов по повод неговия 70-годишен юбилей.

Малин е от Лесковец и носи занаята в сърцето си. Той е доайен в така наречената „Мечкарница“. Първите си стъпки в този занаят прави още като ученик в 5.-6. клас. „За тези близо 60 години, откакто се занимавам с този занаят, съм направил много маски. Имам 25 маски в Америка. До края на месеца имам покана да отида в американското посолство на изложба. Имам мои маски в интернационалния музей в Белгия, в Музея на цивилизацията и културата на Средиземноморието в Марсилия, в Холандия, Германия, Венеция”, казва бай Малин. Той ще предаде занаята на своя внук. „Има желание, надявам се да усвои тънкостите в изработването на една маска. Много е важна тръпката, за да направиш нещо хубаво. Въпреки възрастта ми аз все още я имам. Тя е много важна”, споделя майстор Марин.

И тази година в „Работилницата за маски” участват атрактивните сестри Боянови от радомирското село Извор, Димитър Димитров от Брезник, Николай Ставрев от село Елов дол, Деян Илчов от село Люлин, Владислав Никифоров от село Копаница, майсторът на опинци от пернишкия квартал “Калкас” Петър Янакиев.

Гостите на работилницата имаха възможност да наблюдават демонстрации по изработването на маските. В околното пространство в Младежкия дом те можеха да си купят и сувенири от щандове на Задругата на майсторите и на деца от Обединено училище „Темелко Ненков” в Перник. Сътвореното от тях бе изключително интересно за малките гостенчета от столицата, които гледаха, разпитваха и естествено купуваха сувенири за близките си.